Питання про реєстрацію народних депутатів від Партії регіонів ЦВК має намір розглянути 15 листопада. Про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал. Він також наголосив, що Центральна виборча комісія не має повноважень призначати дату першого засідання Верховної Ради у разі блокування роботи підготовчої групи в парламенті.

Документи на реєстрацію 175 народних депутатів Партія регіонів направила до ЦВК у понеділок. Цього самого дня Центральна виборча комісія на своєму черговому засіданні зареєструвала дев’ять народних депутатів, обраних на позачергових парламентських виборах. Серед них п’ять осіб, включених до виборчого списку Комуністичної партії, дві — до Блоку Литвина і одна особа — представник виборчого списку блоку «Наша Україна—Народна самооборона».

Офіційно зареєстровано вже 270 народних депутатів із 450, які мають увійти до складу Верховної Ради.

***

Пропонуючи на посаду голови робочої групи з підготовки першого парламентського засідання Адама Мартинюка, Блок Литвина не керувався політичними мотивами. Так стверджує представник блоку Ігор Шаров. За його словами, ця людина знає апарат Верховної Ради і може «кваліфіковано забезпечити початок роботи сесії».

***

Секретар Ради національної безпеки і оборони Іван Плющ ще не знає, чи піде працювати народним депутатом. Саме тому, сказав, він не підписав документи в рамках коаліції з Блоком Юлії Тимошенко.

— Я є державним службовцем, і закон відводить мені 20 днів після оголошення результатів виборів, щоб я міг визначитися, де працювати далі, — сказав Іван Плющ. — Тобто в мене є час десь до 16 листопада.

Водночас Іван Плющ не хоче «йти у фарватері тієї чи іншої політичної сили чи їх керівних органів». Каже, що намагається дотримуватися законів і діяти відповідно до них і не поділяє заяви про створення коаліції на другий день після виборів. Секретар РНБО стверджує, що розмовляв із Юлією Тимошенко, і вона не має до нього претензій.

***

Член Партії регіонів Юрій Мірошниченко підтримує Віктора Ющенка в ідеї пошуку компромісу політичними елітами і проведення з цією метою «круглого столу».

Позиція Президента, який неодноразово наголошував на необхідності переговорів для досягнення консенсусу між усіма політичними силами, що пройшли до парламенту, є логічною і, понад те, державницькою, — стверджує він.

Зокрема, Юрій Мірошниченко вважає, що традицію узгодження позицій треба неодмінно продовжити, оскільки досягнення порозуміння між основними учасниками політичного життя країни необхідне для проведення стратегічних, системних реформ. Зазвичай такі глибокі перетворення потребують внесення змін до Основного Закону, а отже, і конституційної більшості в парламенті, твердить представник Партії регіонів. Він також припускає, що напередодні президентських виборів актуальним буде питання про стан виконання програми «10 кроків назустріч людям». Тож, на думку Юрія Мірошниченка, Віктор Ющенко зацікавлений у максимальному виконанні своїх обіцянок та створенні сприятливих умов для спокійного, планованого розвитку української економіки і суспільства.

***

Політична рада блоку «Наша Україна—Народна самооборона» схвалила в цілому зауваження УРП «Собор» до коаліційної угоди між НСНУ та БЮТ, оприлюднені партією 8 листопада. За таке рішення, повідомляє прес-служба «Собору», висловилися абсолютна більшість членів політради. Також керівному органу блоку доручено довести до відома БЮТ відповідні зауваження та опрацювати механізм їх внесення до проекту угоди.

Серед найпринциповіших зауважень партії до коаліційної угоди — питання внутрішньої організації вищих органів державної влади та засад проведення адміністративної реформи; імперативний мандат; повернення заощаджень вкладників Ощадбанку СРСР; механізм прийняття рішення стосовно вступу України до НАТО; правовий статус політичних партій; пакет законопроектів, що пропонується ухвалити невідкладно після початку роботи Верховної Ради шостого скликання.