У Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку робіт заслуженого художника України Бориса Вінтенка — з нагоди його 80-річчя. Уже п’ять років митця немає. Але земляки свято шанують пам’ять про нього і люблять його картини.

Нинішня виставка — не весь доробок художника. Це просто неможливо, бо його полотна зберігаються у різних зібраннях. Мистецтвознавці називають його співцем степової Кіровоградщини. Картини Бориса Вінтенка — це літопис життя, це історія області і країни. Навіть виконані ним портрети орденоносців, Героїв Соціалістичної Праці сприймаються і сьогодні не як ідеологічні маски, а як образ України другої половини ХХ століття — в людях, подіях, фактах.

Вінтенко завжди мав власні погляди на життя, показував у картинах своє бачення подій і людей. Завжди залишався самим собою — патріотом України.

Учився він в Одеському художньому училищі імені Грекова. Низка полотен, саме тих, які найбільше захоплюють глядачів, виконана художником у власній манері, яку називають «серпанковою». Завдяки цій серпанковості пейзажі Вінтенка сприймаються як легке марево, видіння. А в тому серпанку — скіфські кургани з кам’яними бабами, прадавні степи, сільські краєвиди. Степова Кіровоградщина — особлива, найзначніша частина його творчості.

На відкриття виставки зібралися сотні прихильників творчості Бориса Вінтенка. Серед них — голова обласної організації Спілки художників Михайло Надєждін, заступник голови облради Яків Бондар і син художника, теж художник Юрій Вінтенко, який подарував музеєві автопортрет батька.