Учора депутатська група, створена з метою підготовки першої сесії Верховної Ради нового скликання, розпочала роботу. Цього разу до залу засідань, окрім БЮТу та «НУ—НС», прийшли представники Партії регіонів, Комуністичної партії та Блоку Литвина.

Першочергово парламентарії обирали голову групи. Після майже годинного засідання політики змушені були зробити перерву, оскільки не дійшли консенсусу у визначенні кандидатури. З боку «НУ—НС» на цю посаду пропонували Романа Зварича. А ПР — Адама Мартинюка. За обох кандидатів проголосувало по 15 осіб. Оголошену перерву мали використати для переговорів, щоб знайти вихід із ситуації, що склалася.

До речі, ще до перерви БЮТ запропонував кандидатуру Ігоря Шарова. Однак той відмовився від цієї посади.

І після перерви робоча група не дійшла згоди. За словами лідера БЮТ Юлії Тимошенко, опоненти демократичної коаліції відмовились голосувати за розгляд питань, які пов’язані з початком роботи Верховної Ради. Каже, вони вимагають спочатку розподілити портфелі навіть у робочій групі. Ю. Тимошенко наголосила, що, на думку представників БЮТ, це не першочергове питання. Значно важливіше, на її погляд, зробити все, щоб парламент розпочав роботу 20 листопада. Однак через позицію Партії регіонів це стало неможливим. Лідерка БЮТ нагадала, що, згідно із законом, Верховна Рада все одно запрацює, незалежно від результатів роботи підготовчої групи. І станеться це не пізніше 26—27 листопада. Тоді депутати зможуть розглянути всі необхідні питання просто в сесійній залі.

Сьогодні робоча група продовжить своє засідання. Як сказала представниця Партії регіонів Раїса Богатирьова, її політична сила наполягатиме на кандидатурі Адама Мартинюка на посаді керівника робочої групи, а «НУ—НС» і БЮТ цю кандидатуру не підтримуватимуть.