14-16 листопада в Києві вперше проходитиме Всеукраїнський конкурс хорових колективів імені Бориса Лятошинського. Його засновники та головні організатори — Національна музична спілка, асоціація «Хорове товариство ім. Б. Лятошинського» — вирішили не чекати сприятливих економічних і політичних умов, а розпочати відродження цієї ланки культури вже зараз. У цьому їх підтримало й Міністерство культури та туризму. Щоправда, як каже голова журі, керівник Національного заслуженого українського народного хору ім. Г. Верьовки, Анатолій Авдієвський, поки що лише морально. Та організатори все ж таки сподіваються, що надійдуть і кошти.

Заявку на участь подали 13 професіональних, навчальних та аматорських хорів, три ансамблі, а також дуети, солісти-вокалісти тощо. Як зазначають організатори, головне завдання заходу — популяризувати академічний хоровий спів та камерні вокальні форми. Ім’я Лятошинського конкурсові присвоїли не випадково. Адже у цій царині це митець найвищого рангу.

— Щоб підняти його твір, потрібна неабияка майстерність. До цього треба дорости, — зазначає член журі, композитор, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Леся Дичко.

На жаль, за життя майстер не мав належного визнання. Його усіляко замовчували, не давали розкритися, а часто і відверто цькували та принижували. Та найприкріше те, що до цього долучилися його колеги і навіть учні. Але Борис Миколайович був мудрий і на все відповідав своєю творчістю. Тож присвоєння конкурсу його імені ще й певна данина талантові та своєрідна реабілітація.

Відбуватимуться такі огляди кожні три роки. Щорічним фестиваль вирішили не робити. За словами Анатолія Авдієвського, насамперед тому, щоб змогли сформуватися нові колективи, дати можливість учасникам зрости, розширити та збагатити репертуар, географію. Стосовно останньої, то у планах організаторів нинішнього заходу вивести конкурс на міжнародний рівень. Сподіваються, що в цьому допоможуть і члени журі. Зокрема, оцінювати конкурсантів, окрім відомих у музичному світі українців, запросили й народного артиста Росії, професора Московської державної консерваторії Валерія Калістратова. Велика надія на народну артистку СРСР та України Гізелу Циполу. Та хай там як у перспективі, а поштовх цей музичний процес уже має.