Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 16-й тур.

«Харків» — «Чорноморець». 1:1. 2 000 глядачів. Голи: Самборський, 55 — Коритько, 27 (п).

«Таврія» — «Закарпаття». 4:1. 3 500. Ідагор, 5, Любенович, 65, Гоменюк, 80, Ковпак, 89 — Ксьонз, 11.

«Карпати» — «Металург» (Запоріжжя). 1:3. 2 700. Худоб’як, 1 — Квірсквелія, 31, Чілядзінський, 42, Сілюк, 65.

«Металург» (Донецьк) — «Арсенал». 1:2. 1 000. Міту, 66 — Жоземар, 18, Закарлюка, 54.

«Кривбас» — «Дніпро». 1:2. 8 200. Костишин, 67 —Самодін, 44, Воробей, 61.

«Нафтовик-Укрнафта» — «Металіст». 0:2. 4 500. Слюсар, 44, Антонов, 85. Не реалізовано пенальті: Олійник («Нафтовик», 17).

«Зоря» — «Ворскла» — матч не відбувся.

«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 2:1. Голи: Бангура, 44, 53, Жадсон, 47(п).

«Динамо»: Шовковський, Допілка, Діакате (Нінкович, 29), Ващук, Гавранчич, Каддурі, Гіоане, Корреа, Гусєв (Мілевський, 68), Рінкон (Шацьких, 90+3), Бангура. Тренер — Олег Лужний.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Єзерський, Рац, Гюбшманн (Лукареллі, 69), Дуляй (Левандовський, 46), Фернандіньо, Жадсон (Вілліан, 73), Гладкий, Брандау. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Брандау, 35, Допілку, 45, Гіоане, 67, Лукареллі, 80.

Арбітр — Клаус Бо Ларсен (Данія).

Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 5 000 глядачів. Сильний сніг. Мінус 4 градуси.

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 12 м’ячів, Косирін («Металург» Д) — 10, Бангура («Динамо»), Селезньов («Арсенал»), Гоменюк («Таврія») — по 8.

Погоді було абсолютно байдуже, що в українському чемпіонаті відбувався черговий тур. Тому в Донецьку був туман, який, вважають, допоміг київським «канонірам» переграти «Металург». А в Харкові місцевому клубу і одеситам довелося грати на «ковзанці». Полтавці й поготів не дісталися до Луганська. І тепер їхню долю вирішуватимуть на засіданні бюро ПФЛ.

А столицю завалило снігом. І питання проведення матчу між «Динамо» і «Шахтарем» стояло як ніколи гостро. Однак арбітр і делегат ФФУ дали добро. Щоправда, Мірча Луческу зауважив, що таки треба було перенести зустріч. Але, якщо цього не зробили, то варто було б ліпше почистити поле. Але, як його вичистиш, коли з неба невпинно валить сніг?

До речі, після поєдинку Брандау і Даріо Срна зазначили, що обидві команди знаходилися в однакових умовах. Отож на результат вплинули інші чинники, не погодні. Треба віддати належне обом командам. Гравці у переважній більшості виявили завидні бійцівські якості і твердий характер. Діяли з величезним бажанням. Однак вольові якості виявилися кращими у господарів.

Вони відкрили рахунок під завісу першого тайму, провівши за складних умов ефектну комбінацію. А одразу після перерви «гірники» відігралися. Датський арбітр Бо Ларсен побачив порушення правил Допілкою проти Гладкого і призначив пенальті. Хоча таке рішення викликало великі сумніви. Навіть донеччани намагалися відійти від цієї ситуації. Мовляв, треба ретельно переглянути момент. Але нам здалося, що більше правила порушував... форвард.

Утім, кияни довго не сумували, а швидко знову вийшли вперед, впіймавши суперника на контратаці. Знову красивий удар Бангури низом, м’яч влучив у низ стійки воріт і відскочив у сітку.

Після цього обидві команди, не збавляючи темпу, боролися до останньої миті. Мали кілька нагод забити. Однак все так і завершилося.

Мірча Луческу:

— На такому полі потрібно грати дуже жорстко. Зважу на те, що «Динамо» мало серйозну мотивацію — скористатися шансом зачепитися за боротьбу за лідерство. Природно, вирішальними стали бійцівські якості. Коли ми пропустили першого м’яча, Дуляй елементарно не поставив жорстко ногу. Тож Гіоане виграв у нього боротьбу і віддав передачу на Бангуру.

Про Гіоане скажу окремо. Він намагався діяти по всьому полю, встигав і забирати м’ячі, і передачі робити. І це після кількарічної хвороби, коли він довго не грав. Але повернувся у футбол і показав себе лідером.

Вважаю перемогу «Динамо» заслуженою. Господарі показали характер, більше жертвували собою. Природно, що везіння завжди на боці сміливих.

— Прокоментуйте, будь ласка, суддівство.

— Либонь, арбітр зробив якісь помилки. Стосовно пенальті потрібно проаналізувати момент. На такому полі судити було дуже складно, але рефері зі своєю роботою впорався.

Олег Лужний:

— Хочу подякувати справжнім уболівальникам, котрі, незважаючи на погоду, прийшли на стадіон. І, звичайно, своїм гравцям. Вони повністю виконали установку на гру.

— У чому полягала та установка?

— Вона може бути одна — тільки перемогти. Щодо тактики: в пас на засніженому газоні не пограєш. Передачі можна було робити лише за спину оборонцям і потім атакувати їх. Усе просто: менше коротких передач — менше помилок.

— Якщо тренер «Роми» подивиться відеозапис сьогоднішньої зустрічі, чи зміниться його думка про гру «Динамо»?

Коли він її й подивиться, то нічого не побачить (сміється).

— Після поєдинку в Манчестері ви сказали, що Бангура зараз не в формі. Але він потрапив до «основи» в грі проти «Шахтаря»?

А він мені пообіцяв, що заб’є два м’ячі. Так і сказав: якщо випустите мене, обов’язково заб’ю...

...Трибуни голосно скандували «Лужний, Лужний!». Це була найвища оцінка. Либонь, динамівські прихильники сподіваються, що питання з тренером вирішиться якнайшвидше. І більшість із них бажає бачити на цій просаді саме Лужного.