Кількість земельних зловживань у Криму продовжує вражати кримінальним розмахом. Лише з початку року незаконно перепродано 21435 гектарів(!) землі. Виявлено 4006 порушень, з приводу яких складено 3117 протоколів, дано 2783 приписи їх усунути, накладено 2544 штрафи у розмірі майже 325 тисяч гривень.

Державна земельна інспекція перевірила більш як 4800 рішень місцевих органів влади й виявила: 1264 із них не відповідають чинним нормам законодавства. 409 матеріалів направлено в органи прокуратури. У більшості — зафіксовано факти самочинного захоплення ділянок. А ось з січня цього року не було прийнято жодного судового рішення, хоча всі персони й адреси самозахоплень відомі.

Розв’язувати проблему «потрібно або мирним, або законним шляхом», переконаний голова Республіканського комітету земельних ресурсів Микола Голубєв. Заявив він і про бажання злагоджено працювати з усіма силовими структурами з наведення порядку. Співробітництво з прокуратурою Микола Павлович оцінив позитивно, з органами МВС — «слабенько», із судами — «кепсько». «Суди, — заявив він, — надто часто вирішують спірні питання без експертної комісії і дозволу комітету земельних ресурсів, приймаючи часом абсурдні рішення». Переважно на користь тих, хто дав гроші чи більше заплатив.

Один з прикладів — проблема з історико-архітектурною перлиною Південнобережжя — Юсуповським палацо-парковим комплексом. Питання про його землю штучно затягує Кореїзька селищна рада. Цієї весни земельну ділянку розміром вісім соток відвели палацу як його паркову зону. Втім, цього самого дня рада в охоронній зоні палацу... дала дозвіл на складання проекту відведення земельних ділянок по 0,42 гектара під будівництво багатоповерхівок фірмам «Канопус-К» і «Коріолан».

За протестом прокурора селищна рада рішення скасувала. Але «постраждала сторона» оскаржила це в суді й виграла справу. «Рішення прийнято на користь того, хто дав гроші», — обурювався глава Рескомзему.

Поширено в Криму й надання шматків землі без проектів відведення і укладання договорів оренди.

А чому й понині перлинний Місхорський парк не має кордонів? Напевно, це вигідно селищній раді — легше здійснювати «дерибан», переконаний М. Голубєв. Так, за даними Рескомзему, чинять у Кореїзькій, Лівадійській, Масандрівській селищних радах.

У Масандрі примудряються навіть за межами населених пунктів виділяти землю. Чимало претензій є в голови Рескомзему до Роздольненського району, Лівадії, Алупки...

А, приміром, Щебетівська селищна рада не мала жодного права виділяти землю інвестору під забудову території рекреаційної перлини — Лисячої бухти, — доки відсутній генеральний план забудови. Навіть те, що інвестор уже вклав чималу суму в газифікацію регіону, — не аргумент.

Давно «розкрученим» бізнесом, за словами Миколи Голубєва, є масовий розпродаж земельних паїв.

А нещодавно в Сімферополі на вулиці Балаклавській під час земельного протистояння міліція навіть стріляла холостими патронами і виводила бронетехніку, щоб розборонити «озвірілих» претендентів на земельний масив у районі Пневматика. Туди прибули всі найвищі посадовці півострова. Тему «сімферопольського штурму» з десятком поранених і скалічених учасників земельного протистояння обговорювали на нараді у Верховній Раді автономії за участі її голови Анатолія Гриценка, керівників силових структур, представників меджлісу, керівництва Сімферополя та Рескомзему півострова.

«Кримська влада доклала максимум зусиль, щоб стабілізувати ситуацію з виділенням земельних ділянок під індивідуальне будівництво житла», — запевнив А. Гриценко і додав, що жодне самозахоплення не буде узаконено. «Якщо самозахопники не звільнять ділянки добровільно, виконання судових рішень здійснюватиметься із залученням спеціальних підрозділів органів внутрішніх справ», — резюмував голова Верховної Ради автономії.

***

У центрі Сімферополя росте наметове містечко, мешканці якого вимагають притягти до кримінальної відповідальності начальника кримської міліції Анатолія Могильова за дії правоохоронців на плато Ай-Петрі, де були знесені незаконні споруди. Їх власники вчинили опір, в результаті декілька людей постраждали.

Рішення про початок безстрокової акції ухвалено на засіданні меджлісу, де обіцяють, що наметове містечко займе всю площу. Підтримати пікетувальників приїхав лідер меджлісу Мустафа Джемілєв, який наголосив: вимагаємо провести об’єктивне розслідування того, що відбулося на Ай-Петрі, й зняти з посади та притягнути до кримінальної відповідальності головного кримського міліціонера. А. Могильов звинувачення меджлісівців у перевищенні повноважень співробітниками міліції заперечує, а дії «спецназу» назвав адекватними.

Крим.