У Донецьку відбувся XІV Міжнародний фестиваль «Зірки світового балету»

Особливість цьогорічного фестивалю в тім, що він офіційно відкрився у... Львові. «Ми завжди намагаємося показати нашому глядачеві те краще, що є у світі балету. І було дуже приємно чути: «Браво, Донецьк!» — не приховував гордості ініціатор фестивалю, художній керівник Донецького академічного театру опери та балету Вадим Писарєв. Народний артист також відзначив рівень культури львів’ян: «Після концерту ніхто не кинувся до гардероба, а піднялися і вітали артистів».

Щодо донецької публіки, то шанувальники фестивалю вважають одним із найцікавіших вечір сучасного балету, що є у програмі щороку. Цього разу досягнення сучасної школи показали танцівники з Франції, Угорщини, Казахстану.

Та, хоч авангард і цікавий, для організаторів фестивалю головне — класика. Донецький оперний підготував прем’єру — балет Адана «Корсар», один із найдорожчих в історії театру. Відкриття цьогорічного фестивалю — Національна опера України. Її солісти раніше були гостями «Зірок світового балету». Але за 14 років існування фестивалю кияни вперше привезли нову цікаву постановку «Весілля Фігаро» на музику Моцарта. Цю виставу Віктора Яременка вважають однією з найоригінальніших у репертуарі колективу. Щоб показати її донеччаннам в усій красі, з Києва прибули 43 артисти та технічні працівники, декорації, костюми. Як і слід було очікувати, найбільше оплесків зірвав народний артист України Микола Міхєєв, який блискуче виконав партію Марцеліни.

«Жіноча партія — це експеримент, — зізнався артист. — Вона вийшла дуже комічна, зворушлива. Я вже збирався завершувати свою кар’єру, і ось раптом Віктор Яременко запропонував спробувати сили в новому образі». Сам Яременко спростував чутки про конкуренцію між столичним і донецьким театрами, що начебто заважало раніше організувати повноцінний творчий обмін. «Не було жодної конкуренції, — сказав він. — Ми з Вадимом Писарєвим давні друзі, разом брали участь у міжнародному конкурсі в Москві, навіть в одному готельному номері жили».

Як і раніше, генеральний партнер проекту «Зірки світового балету» — Перший Український міжнародний банк. Його керівництво не розголошувало суму, виділену на свято, однак заступник голови правління Геннадій Молодчинний назвав цифру — від 500 тисяч до мільйона гривень: «Ми не можемо заробити стільки на квитках, але місто отримує велике свято танцю». За всі роки на сцені фестивалю виступили понад 400 провідних артистів із більш як 30 країн, показано постановки понад 70 хореографів сучасності.

Анонсована російська балерина Анастасія Волочкова не приїхала: як пояснив Вадим Писарєв, вона зараз зайнята в шоу-проекті «Льодовиковий період» на телебаченні. «Ковзани перемогли, —сказав художній керівник Донецької опери. — Але... або ти танцюєш, або бігаєш по шоу. І те, і те сумістити не можна».

Російський балет представили Олена Казакова, Володимир Непорожній, Андрій Іванов (Большой театр), Андрій Корсаков (Маріїнський театр). Приємно було бачити на сцені колишнього донеччанина, вихованця школи Вадима Писарєва Жерліна Ндуді, який зараз за контрактом працює в Майамі (США). Помітно прогресує і ровесник Жерліна Андрій Писарєв. На гала-концерт, де виступав син, батько й мати — Вадим Писарєв та Інна Дорофєєва — прийшли всією сім’єю, з наймолодшою п’ятимісячною донечкою.

І ще трохи світської хроніки. Глядачі звикли до того, що фестиваль «Зірки світового балету» не обходиться без вистави «Дон Кіхот». Подейкують, що палка шанувальниця цього твору — дружина Прем’єр-міністра Людмила Янукович не пропускає жодного фестивалю. Організатори свята танцю щоразу запрошують на головні партії провідних «зірок». Цього разу в афіші «Дон Кіхота» не було, однак під час гала-концерту па-де-де з балету філігранно виконали кубинські танцівники Йоль Карено та Іоланда Кареа, гідно завершивши черговий балетний фестиваль.