Порушень Регламенту не буде

Незалежно від того, з’явиться в понеділок Партія регіонів чи ні, засідання підготовчої групи відбудеться. Про це повідомила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Вона наголосила, що в понеділок буде кворум для того, щоб підготовча група змогла приймати рішення й розпочати нормальну роботу парламенту. «Ми розраховуємо, що спільна робота Блоку Литвина з демократичними силами дасть змогу Верховній Раді конструктивно працювати», — зазначила лідер БЮТ.

***

«Щоб розв’язувати економічні та соціальні проблеми, які множаться сьогодні в геометричній прогресії, новий парламент має почати працювати якнайшвидше, країна потребує формування нового уряду, — наголосив член блоку «НУ—НС» Юрій Кармазін. У разі затягування з розв’язанням соціальних проблем чи неприйняття вчасно бюджету-2008 наслідки, за його словами, будуть катастрофічні для країни.

А член блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Тарас Стецьків переконаний, що регіонали відмовляються брати участь у засіданні робочої групи, щоб максимально затягнути час. Що довше вони його затягуватимуть, то довше залишатимуться при владі, а Янукович буде прем’єром. Водночас, за словами Стецьківа, такими своїми діями «регіонали ніби знижують довіру до БЮТ і «Нашої України». «Показують: другий місяць після виборів почався, а коаліції немає», — додав він.

«Якщо Партія регіонів і надалі так поводитиметься, то вона може спровокувати хаос, а в підсумку — дострокові вибори», — наголосив Тарас Стецьків.

«Партія регіонів не бачить себе в опозиції. Тому буде робити все, щоб затягнути процес формування нового уряду», — заявив член блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Микола Катеринчук.

Тим часом він висловив упевненість у позитивному завершенні перемовин стосовно початку роботи Верховної Ради шостого скликання. «Я впевнений, що здоровий глузд переможе. І лозунг про стабільність, який супроводжував виборчу кампанію «регіоналів», все-таки примусить ПР бути послідовною», — сказав політик.

***

А міністр Кабінету Міністрів України Анатолій Толстоухов спростував звинувачення в затягуванні процесу реєстрації народних депутатів. «Ніхто нічого не затягує. Усе йде природним шляхом», — підкреслив він. Кандидат у народні депутати від Партії регіонів повідомив, що днями уряд звільнив усіх керівників державних компаній і органів виконавчої влади у зв’язку з їх обранням народними депутатами Верховної Ради шостого скликання. Йдеться, як уточнив Анатолій Толстоухов, про заступників міністрів і керівників апарату Прем’єр-міністра. А рішення про звільнення міністрів, керівників Фонду держмайна, Рахункової палати, Антимонопольного комітету і Національного банку приймає парламент.

Крім того, вчора Партія регіонів спростувала «систематичні голослівні випади» на її адресу, що поширюються окремими представниками БЮТ. Зокрема, про «чергові звинувачення з приводу нібито спроби підкупу» бютівців, за допомогою яких регіонали «нібито мають намір зірвати формування демократичної коаліції. Водночас Партія регіонів заявила, що залишає за собою право в судовому порядку захистити честь і гідність своїх прихильників від «фантазії фахових демагогів».

* * *

У парламенті має бути сформована коаліція демократичних сил. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко в Полтаві. Водночас він назвав «великою помилкою» думку, що у разі переваги у три голоси парламент можна назвати стабільним.

Президент закликав політичні сили, що пройшли до Верховної Ради, «мобілізувати зусилля», щоб сформувати коаліцію та організувати початок роботи парламенту: «Ваше завдання — у найкоротший час сформувати більшість, сформувати керівництво парламенту».

Крім того, на його переконання, політичні сили, які пройшли до Верховної Ради, мають відчути політичну відповідальність за порядок у парламенті й нормалізацію його роботи. «Політична стабільність насамперед починається зі стабільної роботи парламенту», — наголосив глава держави.

***

Навіть якщо в понеділок на засідання робочої групи з підготовки першої сесії Верховної Ради шостого скликання зберуться представники БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина, вони не представлятимуть увесь склад українського парламенту. Про це в інтерв’ю журналістам заявила кандидат у народні депутати від КПУ Катерина Самойлик.

«Одна з політичних сил постійно намагається приватизувати, підпорядкувати собі і парламент, і Кабінет Міністрів України. Це свідчить про те, що політична криза, штучно створена Тимошенко і Ющенком, не переборена, а навпаки посилюється», — відзначила Катерина Самойлик.

Нині Партія регіонів, як і КПУ, повідомила вона, готує документи, необхідні для реєстрації народних депутатів. «Ми візьмемо участь у засіданні робочої групи, але не потерпимо диктату з боку БЮТ і «Нашої України», оскільки всіх нас обрав народ України, і всі ми представляємо єдину країну», — сказала представник КПУ.

***

Партія регіонів у понеділок, 12 листопада, має намір узяти участь у засіданні підготовчої групи з проведення першої сесії Верховної Ради шостого скликання. Про це під час вчорашнього «круглого столу» повідомила член Партії регіонів Ганна Герман. Вона запевнила, що регіонали у новообраному парламенті працюватимуть «конструктивно і спокійно». «Я вас запевняю, що не буде жодних скандалів, ми зареєструємося й отримаємо депутатські мандати», — сказала вона.

Водночас, за словами

Г. Герман, Партія регіонів не допустить жодного «пакетного» голосування законопроектів. «Ми всіма законними методами боротимемося за те, щоб Регламент Верховної Ради виконувався», — зазначила вона.

Підготувала Людмила ШАПОВАЛОВА.

Союзники і конкуренти

БЮТ і «НУ—НС» є і будуть політичними конкурентами. Саме ця конкурентність відображає хитання Президента щодо формування коаліції у складі БЮТ і «НУ—НС». Від глави держави залежить остаточне створення демократичної коаліції. На цьому наголосив політолог, представник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Він зауважив: якщо Ющенко чітко визначиться, то тоді не буде проблем з остаточним юридичним оформленням демократичної коаліції.

Існує ще одна важлива проблема — це використання тактики затягування. Чому Партія регіонів і їхні опоненти використовують цю тактику? Це певний політичний і психологічний тиск на «НУ—НС» і Президента. «Регіонали» демонструють, що Верховна Рада не зможе нормально, ефективно працювати, якщо не буде домовленості з ними. Якщо надалі триватиме цей процес, то тоді є великі шанси, що коаліція БЮТ і «НУ—НС» розпадеться. Окрім того, практично немає шансів у створенні великої коаліції. Вона може відбутися лише за умови офіційного юридичного розколу коаліції БЮТ і «НУ—НС».

Сергій МЕЛЬНИК.