Києву важливо знову не спізнитись із прийняттям рішень
Керівник Антитерористичного центру Василь Крутов днями заявив, що вже найближчим часом кордон з Росією буде заблоковано. Але поки Київ тільки вирішує це питання, через захоплені пункти пропуску на східному кордоні України на Луганщину безперешкодно проходить російська військова техніка та озброєні загони людей.
Це змушений визнати і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков: «...незважаючи на заяви Російської Федерації про те, що вони вітають мирний процес, про те, що дано вказівку посилити контроль кордону, зокрема, у районі Дьякове, іде проникнення колон через захоплені терористами пункти пропуску. Нами зафіксоване проходження колон із БТРами, з автомобілями, у тому числі броньованими автомобілями, з артилерійськими гарматами».
За деякими відомостями, на Луганщині бойовики контролюють майже 100 кілометрів державного кордону саме в районі Красного Луча й Антрацита. У цьому проміжку безперешкодно в’їжджає з Росії на територію України транспорт зі зброєю та живою силою для підтримки, зокрема, бойовиків, що окопалися в Слов’янську. Хоча Василь Крутов і заявляє, що «ми швидко вчимося й робимо правильні висновки», проте визнає, що фізично закрити кордон за короткий строк неможливо. І час уже згаяно.
За інформацією луганських експертів, донські козаки кількістю від 3 до 4 тисяч людей сьогодні фактично контролюють такі міста області, як Сєверодонецьк, Лисичанськ, Стаханов, Брянка, Алчевськ, Красний Луч, Антрацит, Свердловськ і Перевальськ. До того ж «прибульці» не тільки укріплюються, а й розширюють зону свого впливу. Зокрема, за один марш-кидок козаки караваном з однієї фури, восьми мікроавтобусів та одного автобуса зайняли місто Перевальськ. А міста Стаханов і Антрацит перетворені ними на центри оборони. Як вважає луганський громадський працівник Дмитро Снєгирьов, козаки, таким чином, витісняють місцеві анархічні загони «болотовців» і замінюють їх людьми, які мають досвід бойових дій.
Лідер самопроголошеної «ЛНР» Валерій Болотов у свою чергу звинувачує козаків у грабежах і мародерстві, і втрату контролю «ЛНР» над ситуацією на півдні області пояснює тим, що там господарюють «заслані козачки». У результаті все має вигляд того, що в середовищі сепаратистів назріває великий розкол на ґрунті захоплення влади. Тут варто звернути увагу на такий немаловажний факт. Спочатку організаторами сепаратистського руху, а потім і лідерами «Луганської народної республіки» стали вихідці з Луганщини, і частково цим можна пояснити порівняно спокійну до певного моменту обстановку в регіоні. Сьогодні ситуація інша. Владу хочуть захопити російські «прибульці», витіснивши сили Болотова. Конфлікт «Армії Південного Сходу» з козаками отамана Козіцина загрожує перерости у відкриті збройні сутички за контроль над регіонами Луганщини. А це вже інша війна. Для Болотова вона йтиме на двох фронтах: з півночі наступає АТО, а на півдні в тилу господарюють російські козаки отамана-розкольника з давніми зв’язками на Північному Кавказі. І тут дуже важливо, щоб Київ знову не спізнився з прийняттям рішень.