На запитання «Голосу України» відповідає експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології Олексій Толпиго.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Відповідати на таке запитання — все одно, що грати в тоталізатор, скажімо, прогнозувати результати матчу «Манчестер Юнайтед»— «Мілан». Шанси трохи різні, але є в кожної команди. Отак і в політикумі.

Найбільш вірогідним, як на сьогодні, видається такий варіант: спочатку буде сформовано помаранчеву коаліцію, а потім вона дуже швидко розпадеться. І лише тоді створено іншу. Однак, яку саме — сказати важко.

2. На сьогоднішній день «золоту акцію» має Президент. Саме він вирішує, якою буде коаліція. Але «золота акція» — це становище не таке вигідне, як можна було б думати. Це означає, що він не може формувати свою власну коаліцію, а вимушений приєднувати свою фракцію до більш сильних фракцій. Воно б ще нічого, якби він задовольнився таким станом; але оскільки Ющенко претендує на право визначати політику держави — а це означає в даному разі самому відповідати за всі негаразди, визначати діяльність коаліції, не маючи на це ані конституційних прав, ані мандата виборців (бо його партія отримала замало голосів), — це створює чималі труднощі.

3. Так, можливо. Причому в різних варіантах. Чи то «вузька широка» в складі Партії регіонів плюс «НУ—НС»; чи «широка широка», тобто Партія регіонів, БЮТ та «НУ—НС», чи, нарешті, «широка антипрезидентська» — ПР + БЮТ. І кожен із цих варіантів більш-менш реальний. Який з них реалізується — залежить насамперед від особистих відносин у трикутнику Ющенко—Тимошенко—Янукович.

4. Швидше за все, парламент розпочне свою роботу. Ймовірність? Ну, скажімо, 80 відсотків. Коли? Швидше за все, наприкінці листопада.

5. Найбільш імовірним видається, що Юлія Тимошенко все ж стане прем’єром, але ненадовго. Надто вже напружені в неї відносини з Віктором Ющенком. Чи то він її звільнить, чи в парламенті сформується ситуативна більшість, яка оголосить недовіру Прем’єр-міністру, чи вона сама «грюкне дверима» — як бачите, можливостей вистачає.

А після цього, очевидно, буде сформовано вже іншу, «широку» коаліцію, про яку йшлося. Але в цьому разі Тимошенко, майже напевне, вже залишиться в опозиції і готуватиметься до президентських виборів.

Записала Людмила НІКІТЮК.