Система обрання парламенту має визначатися не лише суспільством та бути компромісом між депутатськими групами та фракціями, а насамперед має відповідати змісту конституційної моделі України. Про це заявив народний депутат Микола Томенко, повідомляє його прес-служба.
Він нагадав, що в Україні діє Конституція в редакції від 8 грудня 2004 року. Згідно зі ст. 83 Верховна Рада функціонує на підставі створення коаліції, до якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу законодавчого органу.
Отже, зауважив М. Томенко, сам принцип функціонування коаліції визначає, що в парламенті має бути представлено політичні сили, котрі отримали підтримку українського суспільства і сформували фракції.
«Як бачимо, Конституція не передбачає терміну «депутатська група», а в Прикінцевих та Перехідних положеннях Основного Закону, який ухвалювався у 2004 році, чітко зазначалося, що наступна Верховна Рада у 2006 році обирається на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати політичних партій, виборчих блоків», — зазначив парламентарій.
З огляду на ці чинники, він висловив переконання, що нинішній парламент, працюючи в конституційному режимі редакції 2004 року, де інститут коаліції відіграє ключову роль, повинен привести у відповідність виборче законодавство.
«Якою буде модель пропорційної системи, це питання до дискусії. Для мене очевидно: це повинна бути пропорційна система за відкритими партійними списками. Але не підлягає сумніву те, що новий парламент, який треба обирати якнайшвидше вже у 2014 році, має формуватися на пропорційній основі», — підсумував Микола Томенко.