Сьогодні Партія регіонів планує отримати свої посвідчення кандидатів у депутати. Про це заявив її представник Тарас Чорновіл. Він також підтримав слова Олександра Мороза про те, що «не треба створювати колізію, бо жодного разу, ні 2002-го, ні 2006 року робоча група не почала роботу вчасно».

Навіть простих людей, які посварилися, важко зібрати докупи. А ви знаєте, яке протистояння було на виборах, — зауважив політик.

Тарас Чорновіл також припустив, що парламент складе присягу не 20 листопада, як планує Юлія Тимошенко, а 25-го, в останній вівторок відведеного терміну.

Усі нинішні розмови про коаліцію, «швидше за все, знаходяться у площині політичних намірів», — вважає кандидат у депутати Верховної Ради від «НУ—НС» Микола Оніщук. На його думку, лише тоді, коли народні обранці вступлять у повноваження, можна буде говорити про ті чи інші наслідки, залежно від поведінки «непідписантів». До того часу всі розмови є лише певною партитурою політичних намірів, запевняє Микола Оніщук. У політиці слід прораховувати всі варіанти і бути готовим до будь-яких сценаріїв розвитку подій, каже він, але політична поведінка «Нашої України» і БЮТ щодо створення коаліції не змінилася.

— Я не можу говорити про людей, які не підписали документ, — стверджує політик. — Ми з вами не гадалками працюємо. Тому прогнозувати — чи підпишуть вони його, чи ні — я не можу. От коли зберемося на засідання фракції, почуємо їхні аргументи, тоді й приймемо рішення. Нині ж це лише коментарі з приводу факту підписання документа, який не створює жодних юридичних наслідків.

***

Юлія Тимошенко нещира з Президентом Віктором Ющенком. У цьому переконаний керівник апарату Прем’єр-міністра Сергій Льовочкін.

— Щоб Тимошенко не обіцяла главі держави, вона в будь-якому разі буде балотуватися на президентських виборах, — запевняє представник Партії регіонів. — Її мета — президентство. Крім того, її оточення і спонсори блоку ніколи не дозволять зробити по-іншому.

Сергій Льовочкін, зокрема, звертає увагу на те, що БЮТ консолідовано зник з інформаційного простору. Каже, це відбувається вдруге. Першого разу — так було після того, як Президент другого квітня підписав указ про розпуск Верховної Ради і залишився сам на сам із законом, і з загрозою, що вибори можуть не відбутися.

Цього разу БЮТ віртуозно розставив пастку з голосною назвою «демократична коаліція» і вичікує, запевняє політик. А прем’єрство для Юлії Тимошенко він називає «прямою дорогою до президентства».

Сергій Льовочкін переконаний, що у випадку формування широкої коаліції шанс Юлії Тимошенко перемогти на виборах Президента стає примарним. А головний виклик для «НУ—НС», на його думку, не створення єдиної партії, а збереження політичної ідентичності, бо «зараз відбувається моральна і фізична міграція прихильників «НУ—НС» до Тимошенко». Тож згодом «Президент залишиться лицарем без війська», вважає Сергій Льовочкін.

Водночас він стверджує, що результат Партії регіонів на виборах став холодним душем. «Тому 2008 рік буде роком зміцнення і модернізації Партії регіонів», — запевняє її представник. Він відхилив можливість розколу в цій політичній силі, однак не виключив можливості змін. Коментуючи підсумки дострокових виборів, Сергій Льовочкін сказав, що «тепер усім стало зрозуміло, що час «соло» у політиці минає, бо настає період ефективних політичних союзів». Він висловився за коаліцію Партії регіонів з «Нашою Україною». Причому, на його думку, останні отримають значно більше від такого союзу, тому що «регіонали» — люди зважені і компромісні».

***

У Блоці Юлії Тимошенко заявляють, що Партія регіонів намагається зірвати голосування за їхню лідерку на посаду Прем’єр-міністра. Про це повідомив один з юристів БЮТ Євген Корнійчук, посилаючись на інформацію від новообраних депутатів Блоку Тимошенко. Він запевняє, що до них звертаються депутати від Партії регіонів з пропозицією «чи захворіти, чи поїхати за кордон на лікування (в день голосування), чи зробити штучну аварію». За словами юриста, депутатам, яких не буде в парламенті, коли голосуватимуть за кадрові питання коаліції, пропонують гроші.

***

Партія регіонів продовжує підготовку до засідання робочої групи з організації проведення першої сесії Верховної Ради VІ скликання. А за стіл переговорів зі своїми колегами регіонали сподіваються сісти в понеділок. Про це повідомив кандидат в депутати від Партії регіонів Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров. За його словами, нині члени підготовчої групи від Партії регіонів займаються досить серйозно розробкою документів, які буде покладено в основу розгляду на робочій групі.

***

Комуністи братимуть участь у засіданні робочої групи з підготовки першої сесії Верховної Ради VІ скликання тільки після завершення реєстрації народними депутатами всіх кандидатів за списком КПУ. З такою заявою виступив представник Компартії Олександр Голуб. Процедура займає стільки часу, з його слів, тому, що за списком КПУ пройшло багато нових людей, яким необхідно звільнитися з попереднього місця роботи, а також правильно оформити всі документи.

Політик наголосив, що засідання робочої групи не є обов’язковою умовою для початку роботи парламенту.