Вінницьке обласне управління СБУ розсекретило матеріали про діяльність і дислокацію фашистських диверсійно-розвідувальних груп на території краю в роки Великої Вітчизняної війни. Чим пояснюється те, що навколо Вінниці діяла чи не найбільша порівняно з іншими регіонами держави мережа фашистських структур, де готували агентів для підпільної боротьби проти тодішнього Союзу і його армії?

Селище Вороновиця: штаб «Валлі 1»

Про те, що селище Вороновиця (за 15 кілометрів від Вінниці) у роки війни було переповнене фашистами різних мастей, досі згадують місцеві жителі. Станіслав Міцкевич розповів автору, що його сестра в 1943-му вийшла заміж за шофера, який возив керівника німецької школи абвера. Чимало спогадів закарбувалося в пам’яті Анатолія Шатайла. Їхній будинок був поруч із приміщенням школи, де німці проводили підготовку диверсантів. Всюдисущі хлопчаки (пану Шатайлу тоді було трохи більше десяти років) із своїх засідок спостерігали за тим, як тренувалися німці на плацу, де саме вони проводили стрільби... Віктор Кім запам’ятав, як у їхньому будинку квартирували есесівці. Нині пан Віктор збирає спогади очевидців про той період.

Двадцять сторінок ксерокопій, скріплених печаткою СБУ, мають назву «Штаб «Валлі». Ці документи підтверджують, що в роки війни у селищі був штаб «Валлі», школа розвідки, дві абверкоманди та п’ять абвергруп. Вони розташовувалися у приміщенні нинішнього музею авіації Можайського (колишній палац польського шляхтича Грохольського) та школі №2, де й нині навчаються учні. Однак під час розмови на шкільному подвір’ї жоден з них не відповів на запитання, що саме було в цьому приміщенні в роки війни. Зате як засвітилися цікавістю очі хлопчаків, коли вони почули, що цими коридорами у роки війни ходили фашистські розвідники: «А нам про це ніхто, ніколи не говорив...»

У червні 1941-го, як свідчать надані документи, з метою організації розвідувально-диверсійної і контррозвідувальної діяльності проти СРСР фашисти створили спеціальний орган — управління «Абвер-закордон» під умовною назвою «Штаб «Валлі» (польова пошта №57219). Штаб був підпорядкований відділу з вивчення іноземних армій Східного фронту і доповідав йому про результати розвідувальної і підривної діяльності. Начальником штабу був підполковник Шмальшлегер Гейнц. «Валлі» мав у своїй структурі сім підрозділів. Так, підрозділ «Г» виготовляв фіктивні радянські документи, нагородні відзнаки, штампи і печатки радянських військових частин, установ та підприємств. Бланки документів, які було важко виготовити, отримували з Берліна. Підрозділ «Х» організовував і здійснював розвідку в сухопутних військах, «Л» — військово-повітряних силах, «Вн» —займався економічною розвідкою, «І» — забезпеченням радіоапаратурою, шифрами, кодами. У структурі штабу також був секретаріат і відділ кадрів.

Відділ «Валлі 1» з весни і по листопад 1942-го дислокувався у Вороновиці. У селище штаб перебазувався з-під Варшави. Після Вороновиці «штабістів» перекинули до Східної Пруссії, в місто Ніколайкен. «Валлі 1», як зазначено в документах, керував військовою та економічною розвідкою на радянсько-німецькому фронті. Начальник штабу — майор, а пізніше підполковник Баун — здався в полон американцям після чого здійснював розвідку проти СРСР.

Із п’яти місць дислокації в країнах Європи штаб «Валлі 1» знаходився в Україні лише у Вороновиці — з весни до осені (листопад) 1942 року.

Абверкоманда-101

Навесні 1943-го до Вороновиці прибула абверкоманда-101. Фашистське керівництво створило її в липні 1942-го для вербування і підготовки агентів, яких потім засилали у тил військ 1-го Українського фронту. Агентуру отримували переважно з Полтавської розвідшколи. Під час дислокації у Вороновиці команду обслуговувала радіостанція з позивними «Мердер». З селища абверівці вибули у червні того ж року до Запоріжжя. Напередодні капітуляції Німеччини особовий склад абверкоманди-101 перейшов на територію, окуповану американськими й англійськими військами. Абверкоманді-101 підпорядковувалися 6 абвергруп, чотири з яких (№№ 101, 102, 103 і 114) також знаходилася у Вороновиці — взимку, навесні і влітку 1943-го.

Абвергрупа-101 була створена на базі зондеркоманд «Пума», «Мердер», «Вольф» і «Алігатор». Їх ще перед війною, у травні 1941-го, сформувала військова розвідка — абвер. Пізніше всі ці зондеркоманди об’єднали в один розвідувальний орган. У липні 1942-го розвідзагін отримав назву абвергрупа-101 і став підпорядковуватися абверкоманді-101, що діяла у складі армійського угруповання «ЗЮД А».

До закінчення своєї діяльності (розформована у травні 1945-го) абвергрупа-101 здійснювала розвідку проти частин Радянської Армії, зокрема, 3-го й 4-го Українських фронтів. Крім допитів військовополонених, вербувала агентів, навчала їх і закидала у тил радянських частин. Зокрема, вербували їх з числа військовополонених, в тому числі й у таборі для полонених у Вінниці. До складу абвергрупи («АГ-101») входили господарська і транспортна команди, які опікувалися питаннями постачання. Був тут і так званий картографічний відділ. Його співробітники виготовляли карти, фотознімки і документи.

Абвергрупу-102 також було створено на початку війни. Крім розвіддіяльності проти 2-го Українського фронту, тут готували ще й резидентів. Здебільшого з місцевих жителів. З кінця березня по липень 1943-го група дислокувалася у Вороновиці. Її штаб знаходився у приміщенні місцевої школи, агенти жили у приватних будинках місцевих мешканців. 3 травня 1945-го абвергрупа-102 була розформована в Північній Австрії. Більша частина особового складу перейшла в американську й англійську зони окупації.

Абвергрупу-103 , як і дві попередні, створили на початку війни. Група вела розвідку проти військ Сталінградського, Північно-Кавказького і 4-го Українського фронтів. У 1942-му перед виконанням завдання агентура навчалася на короткотермінових курсах «Локкерта» (команда «Локкерта» створена у листопаді 1941-го у Варшаві відомим резидентом німецької розвідки Фоулідісом, псевдонім «Локкерт»). На курсах одночасно навчалися 25—40 агентів. Але заняття проводилися по групах з п’яти-шести осіб, яких потім компактно засилали в тил в одному напрямку.

А в квітні-травні 1943-го група знаходилася у Вороновиці. «Локкерт» влаштував агентам короткотерміновий відпочинок на лоні чудової подільської природи. Якщо фюрер обрав цю місцину для своєї ставки, то, отже, там справді «райські куточки», в яких можна відволіктися від страхіть війни. Водночас у Вороновиці Фоулідіс частково переформував свій структурний підрозділ. Наприкінці травня група залишила Вороновицю. Але наприкінці листопада того ж року знову повернулася у селище. Агенти прибули сюди з-під Кривого Рогу.

8 травня 1945 року на території Австрії особовому складу групи оголосили про капітуляцію Німеччини. Після цього частина агентів здалася в полон.

Абвергрупа-104 мала умовну назву «Хорст». Керівником курсів підготовки агентів служив зрадник своєї Батьківщини, колишній майор Радянської Армії Озеров. Ця група мала у своєму складі «штурмову команду», де готували розвідників переднього краю оборони. Команду формували з числа перевірених агентів, які відзначилися під час виконання завдання у радянському тилу. У квітні 1943-го абвергрупа-104 дислокувалася у Вороновиці, а з грудня 1943 по січень 1944-го — у селах Мала Татаринівка та Погоріле Вінницької області. Розформована у травні 1945-го.

Абвергрупа-106 у травні 1943-го дислокувалася у Вороновиці. Група здійснювала розвідку проти 4-го Українського фронту, а пізніше — проти Окремої Приморської Армії та частин Чорноморського флоту. Група мала у своїй структурі агентів-радистів з числа осіб кавказької національності, агентів-розвідників сухопутної та морської розвідки. Після Вороновиці перебазувалася у Крим.

Абвергрупа-114 складалася переважно з вірмен. На початку квітня 1943-го прибула до Вороновиці. А в листопаді того ж року перебазувалася на територію Львівської області.

Абвергрупа-314 з кінця 1943-го мала назву команда «Гамбург» і діяла при польовій комендатурі армійського угруповання «ЗЮД». Проводила активну контррозвідувальну діяльність на території Ворошиловградської, Харківської, Київської, Полтавської, Житомирської, Дрогобицької, Львівської областей та Польщі і Німеччини. У листопаді-грудні 1943-го під час наступу Радянської Армії переїхала в Калинівку, а звідти — у Могилів-Подільський. Далі перебазувалася на Львівщину.

Абвергрупа-327 на початку 1944-го передислокувалася з Умані до Вінниці. Діяла при головній польовій комендатурі №509.

В обласному центрі також розташовувалися дві абверкоманди — «1 Ві-153» і «1 Ві-154». Вони знаходилися у Вінниці з жовтня 1943-го по січень 1944-го. Агенти збирали розвідувальні дані у таборах військовополонених.

Полтавська школа диверсантів

У квітні 1942-го у Полтаві німці створили школу з підготовки агентів-диверсантів. Розмістили її подалі від людських очей, на території колишнього закинутого монастиря. Замаскували під «шляхово-будівельну колону №27». Так офіційно для місцевих називали цей заклад. У школі було два відділення: для перевірки і підготовки агентів. «Випускники» займалися виконанням диверсійно-терористичних актів на залізницях. У грудні 1942-го школу перевели під Харків. Потім у Пущу-Водицю під Києвом. Тоді в ній проходила підготовку група жінок.

У серпні 1943-го школа перебазувалася в село Гущинці Вінницької області. Після короткого терміну (12—15 днів) її перевели у вже згадане селище Вороновиця, де вона знаходилася до початку 1944 року. Підготовлених агентів закидали у тил Радянської Армії по 2—3 чоловіки, один з яких був радистом. На виконання завдання відводили 5—6 днів.

Вінниця, «Зондерштаб Р»

Контррозвідувальний орган під такою назвою абвер створив у 1942 році. Він був у безпосередньому підпорядкуванні начальника штабу «Валлі 1», який деякий час дислокувався у Вороновиці. «Зондерштаб Р» мав свої резидентури, одна з яких розташовувалася у Вінниці. Це місто входило до так званої резидентсько-розвідувальної області «Б». Зв’язок штабу з резидентурами здійснювали кур’єри, які двічі на місяць доставляли в штаб звітні матеріали. До складу агентурної мережі входили штатні агенти, роз’їзні агенти-розвідники та інформатори у населених пунктах. Резидентура виявляла дані про дислокацію партизанських загонів, їхніх керівників, кількість партійних груп у регіоні, наявність працівників НКВС, баз постачання тощо. Особливу увагу «Зондерштаб Р» приділяв створенню шпигунських резидентур на звільненій радянськими військами території.

У грудні 1943-го—січні 1944-го частину співробітників «Зондерштабу Р» і їх агентів перевели у штаб «Валлі» і частини СД. Решту направили на роботи в Німеччину.

Вінницька область.

На знімку: в цьому будинку, колишньому палаці Грохольських, у роки війни був фашистський штаб «Валлі».

Фото автора.

***

Коментар директора Вінницького обласного державного архіву, кандидата історичних наук Сергія ГАЛЬЧАКА:

— Це дуже цікаві і потрібні документи, що відкривають нові сторінки воєнного періоду на території краю. Те, про що історики і дослідники вели мову, користуючись спогадами очевидців, тепер отримало документальне підтвердження. А чому саме селище Вороновиця фашисти обрали для підготовки диверсійно-розвідувальних груп, можна пояснити хіба що розташуванням неподалік ставки Гітлера. Це був один із своєрідних щитів прикриття лігва фюрера. Адже у Вороновиці розташовувалися «відбірні» сили СС, СД. З «Вервольфом», куди в той час декілька разів приїздив Гітлер, був надійний зв’язок — з Вороновиці до села Коло-Михайлівка, де була ставка фюрера, проходила пряма дорога. З обох населених пунктів до Вінниці — рукою подати, а в обласному центрі — залізниця, аеродром...