6 листопада відбулося підсумкове засідання журі другого всеукраїнського журналістського конкурсу «ЗМІ за толерантність і консолідацію українського суспільства». Конкурс, як відзначало авторитетне журі на чолі з академіком Мирославом Поповичем, об’єднав вітчизняних журналістів для благородної місії — допомогти громадянам стати мудрішими і терпимішими одне до одного. Премії нинішнім переможцям конкурсу вручатимуть 22 листопада в конференц-холі готелю «Воздвиженський».

Журі відзначило досить високу активність вітчизняних журналістів — на конкурс надійшло близько 200 робіт із 19 регіонів України. Найбільше з Криму, Одеси, Полтави і Харкова. Усі конкурсні роботи об’єднує одне — усвідомлення зростання ролі толерантності як універсальної цінності в умовах глобалізації, а для нашої країни — в умовах розколу політичних еліт, цинічної експлуатації політиками хворобливих, маловивчених тем і сторінок історії України.

Переважна тема поданих на конкурс робіт — міжнаціональне і міжконфесійне взаєморозуміння, а також проблеми ставлення в суспільстві до інвалідів, дітей-безпритульних, ВІЛ-інфікованих та мігрантів. «Мене радує така увага до проблем толерантності в запропонованих роботах. І це прекрасно, що такі теми спричиняють гостру реакцію журналістів», — зазначив Мирослав Попович.

За словами організатора конкурсу, політика-правозахисника Олександра Фельдмана, «такі заходи дають змогу побачити те реальне життя і ті проблеми та переживання людей, що проходять поза сюжетами політичних новин і часто нехтуються. Якби українські ЗМІ висвітлювали гострі соціальні питання в такому само обсязі, як політику і світські хроніки, це б докорінно змінило б світогляд людей — зробило їх чутливішими, добрішими і відповідальнішими одне перед одним».

Відомий журналіст і член журі конкурсу Андрій Шевченко вважає, що серед запропонованих робіт є й такі, що їх можна назвати суперпрофесійними і навіть хрестоматійними, здатними надихати інших.

Організатори обіцяють зробити конкурс щорічним і міжнародним, а також розширити список номінацій.