Візитна картка Нової Каховки — паркова зона вздовж Дніпра — має повернути собі славу найулюбленішого місця відпочинку городян. Як це прискорити, розмірковували місцеві депутати — міський голова «вивів» сесію прямо на алеї парку. Про те, чим живе наймолодше на Херсонщині місто, Володимир Коваленко (на знімку) розповідає і нашим читачам.

— На сьогодні в міському бюджеті немає коштів для фінансування роботи комунальних підприємств із благоустрою прибережної зони. Місто й без цього заборгувало комунальникам за ліквідацію наслідків березневого буревію. Крім того, існують проблеми з технічним станом об’єктів життєзабезпечення міста та житлового фонду. Кошти, що збираємо від продажу комунального майна та землі, котрі йдуть до бюджету розвитку, витрачаються тільки на підтримання в належному стані об’єктів охорони здоров’я, освіти та культури, — розповідає Володимир Іванович.

Ще одна болюча проблема у новокаховців — де взяти гроші на відбудову Палацу культури. Коли в лютому, рівно в ніч напередодні святкування дня міста, цей красень архітектури раптом спалахнув, мов смолоскип, кажуть, все місто посеред ночі оточило палаючу будівлю. Люди плакали, не соромлячися сліз, і особливо ті, хто будував його своїми руками. Розповідають, як побивалася керівник ветеранського хору і, пориваючись в полум’я, благала пожежників врятувати баян. Отож тепер будівля проти міської ради стала мовби мірилом совісті й патріотизму для депутатського корпусу: важко буде довести, що вони працюють на благо міста, доки зяятиме порожніми віконницями колишній осередок культури, символ Нової Каховки.

— Таким чином, «вільних» коштів для підтримання міста в ошатному зеленому стані в бюджеті немає. Але життя від цього не повинно зупинятися, — продовжує Володимир Коваленко. — І якщо ми бачимо своє місто як центр туризму півдня України, то повинні шукати нетрадиційні шляхи створення передумов для вирішення питань. Один із них — залучення коштів приватного бізнесу. Для облаштування прибережної зони міська рада виділила гроші на підготовчі роботи з проектування. Головна умова — зберегти вільний прохід уздовж берега. Підприємці зможуть зводити об’єкти для відпочинку так, щоб не постраждали насадження, які тут особливо розкішні. Прохід буде завширшки 5—6 метрів, вимощений асфальтом чи тротуарною плиткою, піднятий на один метр над рівнем води, з обладнаними сходами до неї.

Слід зазначити, що в парковій зоні є безліч підземних джерел (недарма село, що пішло на дно Каховського моря під час будівництва ГЕС та Нової Каховки, носило назву Ключі), і їх теж планують розчистити та знову, як раніше, пустити по каскаду водоспадів. — Отож, — додає Володимир Коваленко, — головна мета задуму — закріпити за кожним квадратом парку конкретного господаря, котрий би за певні преференції для його бізнесу утримував парк в належному стані.

Є в Коваленка ще одна «дивина» — містом він не їздить на авто, а ходить пішки. — У цьому є перевага, — переконаний міський голова. — Адже люди завжди думають, що влада — це неодмінно чванство, зверхність. А я намагаюся зруйнувати такий менталітет. Доки мої заступники доповідатимуть, що де робиться, я вже сам пройшовся й побачив. До всього ж з людьми поговорив. А краще за них ніхто не підкаже, де і що потребує уваги. Тим більше, що люди мають неоціненний досвід — тут багато живе тих, хто півстоліття тому власними руками зводив Нову Каховку і звітував до Кремля про появу на Дніпрі нового міста енергетиків. Та й термін міського голови коротший за життя, і мені ж треба дивитися в очі землякам і після. Єдиний привілей влади — більше відповідальності. А в міського голови вона на п’ять порядків вища — немає на кого кивати.

Як працюється «помаранчевому» голові серед переважної біло-блакитної більшості в місцевій раді?

— Політичний спокій залежить від усіх обраних, і добре, що в нас він є. Виникають дискусії, але я ніколи не наполягаю: я сказав! Істина — вона посередині, отож, її й дошукуємося. У мене взагалі принцип у роботі: всім дати можливість проявити себе. Якщо чиясь позиція здатна переконати людей, я готовий зняти капелюха.

Загалом, у залученні інвестицій міський голова бачить вирішення багатьох проблем. Саме в цьому полягає стратегічний план економічного розвитку міста, який незабаром буде винесено на загальне обговорення.

— Не люблю слова «спонсор», — зазначає міський голова. — Я прихильник більш вишуканого — меценат. До того ж нам долею визначене спільне місце проживання — наша Нова Каховка.

Херсон — Нова Каховка.

Фото автора.