Свідки чужого свята

Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 7 листопада.

Група Е. «Барселона» (Іспанія) — «Рейнджерс» (Шотландія). 2:0. «Ліон» (Франція) — «Штутгарт» (Німеччина). 4:2. «Барселона» — 10 очок, «Рейнджерс» — 7, «Ліон» — 6, «Штутгарт» — 0.

Група F. «Спортінг» (Португалія) — «Рома» (Італія). 2:2 (Лієдсон, 22, 64 — Кассетті, 4, Полга, 90).

«Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Динамо» (Україна, Київ). 4:0. Голи: Піке, 31, Тевез, 37, Руні, 76, Кріштіану Роналду, 88.

«МЮ»: Ван дер Саар (Кущак, 46), Сімпсон, Відич, Піке (Еванс, 73), Евра, Кріштіану Роналду, Каррік, Флетчер, Нані, Руні, Тевез (Саа, 68). Тренер — Алекс Фергюсон.

«Динамо»: Шовковський, Маркович, Діакате, Федоров, Каддурі, Ващук, Гусєв (Ребров, 46), Гіоане, Корреа, Мілевський (Бангура, 77), Ротань (Рінкон, 46). Тренер — Олег Лужний.

Попереджено: Руні, 18, Діакате, 32, Корреа, 37.

Арбітр — Ян Вегереєф (Нідерланди).

Манчестер. Стадіон «Олд Траффорд». 75 017 глядачів. 10 градусів.

Група G. «Інтер» (Італія) — ЦСКА (Росія). 4:2. «Фенербахче» (Туреччина) — ПСВ (Нідерланди). 2:0. «Інтер» — 9, «Фенербахче» — 8, ПСВ — 4, ЦСКА — 1.

Група H. «Стяуа» (Румунія) — «Севілья» (Іспанія»). 0:2. «Славія» (Чехія) — «Арсенал» (Англія). 0:0. «Арсенал» — 10, «Севілья» — 9, «Славія» — 4, «Стяуа» — 0.

Півоборонець «МЮ» Оуен Харгрівз напередодні матчу з киянами висловився в пресі, зазначивши, що матч виявиться для манкуніанців легкою прогулянкою. «У Києві «Динамо» мало надто непереконливий вигляд. Склалося враження, що кияни нас побоюються. Забити чотири м’ячі в Лізі чемпіонів, особливо на виїзді, дуже складно. І це зайвий раз доводить, що українці, можливо, ще не зовсім готові до турнірів такого рівня. Можливо, вони захочуть реабілітуватися і показати гарну гру на «Олд Траффорд». Однак я перереконаний, що матч для нас буде легким і ми вже в середу завоюємо путівку в плей-оф».

Такий прогноз, загалом, хоч як це прикро, підтвердився. Хоча гості почали зустріч зібрано, насамперед організувавши гру в обороні. Отож «МЮ» в дебюті ніяк не вдавалося створити бодай гострий момент. Хоча бажання у підопічних Алекса Фергюсона, котрий відзначає 21-річницю перебування на тренерському містку видатного клубу, було багато.

Таке видиме для нас благополуччя, на жаль, тривало хвилин 25—30. А потім манчестерці посилили тиск і помітно додали у швидкості. Тому одразу виникло запитання: а чи витримають наші все це? Не витримали. В першому випадку нас «пробили» після розіграшу штрафного. А в другому — послизнувся Корреа, і на вістрі миттєвого контрвипаду «МЮ» опинився Тевез, котрий не забарився — з ходу пробив сильно і влучно.

Після перерви на полі з’явилися Ребров із Рінконом і дещо посилили динамівську гру. Навіть два моменти організували наші футболісти, справжні — гольові. Але не забили. Та й Томаш Кущак виявився добрим воротарем, непробивним. А ще він дуже старався, бо його колезі —основному воротареві манкуніанців — уже 37 років. І його кар’єра наближається до фінішу. Отже, 25-річний поляк, схоже, неабияк цінує свій шанс.

Не вдалося нашим, так це залюбки зробили господарі. Вони ще двічі забили, граючи до останньої миті. Ніби вони програвали, а не «Динамо». Отака бойовитість, бажання битися за кожний м’яч протягом усього ігрового часу нічого окрім захоплення не викликає.

Промисловий Манчестер нічим особливим не вирізняється. Ані в плані архітектурних та історичних пам’яток, ані в плані мистецьких заходів. Тому населення міста в переважній більшості, як пояснював мені один активний уболівальник, серцем любить свій «Юнайтед». І на його матчі на «Олд Траффорд» вони приходять родинами, ефектно екіпіровані, і дуже гарно вболівають, неначе одна гігантська сім’я. А клуб робить усе для своїх друзів, щоб їм хотілося приходити на стадіон щоразу, створюючи для цього масу всіляких зручностей. А головну справу виконує команда, демонструючи блискучий футбол. До речі, цей зірковий колектив має у своїх лавах багато молоді. Отже, у нього хороше майбутнє.

Зрозуміло, в якому настрої ми поверталися додому. Але що вдієш, коли «Динамо» невпинно деградує. На жаль, на цей процес впливають і постійні травми гравців. Про те, що Клебер і Родріго подалися до Бразилії робити операції, ми вже писали. А тут на тренуванні напередодні матчу в Манчестері зазнали ушкоджень Юссуф і Несмачний і вийти на поле не змогли. Та й президент ФК «Динамо» залишився вдома з високою температурою. Це вперше він не вилетів з командою на зустріч.

Новий коуч (поки що тимчасовий) «Динамо» Олег Лужний, котрого в Англії добре знають і поважають, звичайно, в глибині душі сподівався на ліпший свій дебют у ролі тренера. Але за кілька днів, протягом яких він несподівано опинився біля керма команди, зробити диво не зміг. І це нереально, бо Олег Романович — не чарівник. А перевести подих часу просто немає. Тепер у нього новий іспит — недільний поєдинок чемпіонату вдома з «Шахтарем»...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

Манчестер—Київ.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цього репортажу.

Визначився і Блохін

Футбол. Для підготовки до матчів відбірного етапу Євро-2008 з Литвою (17 листопада в гостях) і Францією (21 листопада в Києві) наставник збірної України Олег Блохін викличе: воротарів — Олександра Шовковського («Динамо», Київ), Андрія П’ятова («Шахтар», Донецьк); оборонців — Андрія Несмачного, Сергія Федорова (обидва — «Динамо»), Володимира Єзерського, Олександра Кучера (обидва — «Шахтар»), Андрія Русола («Дніпро», Дніпропетровськ); півоборонців — Олега Гусєва, Руслана Ротаня (обидва — «Динамо»), Сергія Назаренка, Олега Шелаєва, Олександра Гриця (усі — «Дніпро»), Олексія Гая («Шахтар»), Максима Калиниченка («Спартак», Росія, Москва), Анатолія Тимощука («Зеніт», Росія); нападників — Андрія Вороб’я («Дніпро»), Андрія Вороніна («Ліверпуль», Англія), Артема Мілевського («Динамо»), Андрія Шевченка («Челсі», Англія).

* * *

У ПФЛ відбулося жеребкування 1/4 фіналу Кубка України. На цій стадії турніру зустрічаються: «Іллічівець» — «Чорноморець», «Металург» Д — «Нафтовик-Укрнафта», «Ворскла» — «Шахтар», «Таврія» — «Динамо». Перші матчі 1/4 фіналу розіграшу Кубка України буде проведено 8/9 грудня, поєдинки у відповідь відбудуться 15/16 грудня.