На запитання «Голосу України» відповідає народний художник України Володимир ЧУПРИНА.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Я зовсім не переймаюся питанням, яку коаліцію вдасться сформувати. На вибори ходив, але проголосував проти всіх, оскільки ніхто мене не приваблює і не переконує. Так само голосував і на президентських виборах — ні за кого. Бо сьогодні я не віддаю шани жодному з наших політиків. На щастя, мене ніколи ніхто не примушував за когось голосувати чи вступати до якоїсь партії.

2. А що означає золота акція? Блок Володимира Литвина, кажете? Симпатичний чоловік, схоже, що й освічений. Я, мабуть, погодився б намалювати його портрет.

3. Яка різниця, якою буде коаліція: чи широкою, чи вузькою? Місяць від того не перестане світити і сонце щодня вставатиме й заходитиме. Якщо я дивлюся по телевізору на депутатів, то оцінюю їх лише зі своєї точки зору: з кого б краще було писати портрет.

4. У суспільстві лише тоді буде все добре, коли кожен добре робитиме свою справу: художник писатиме картини, поет складатиме вірші, кухарка варитиме борщ, а політикою займатимуться професійні політики. Таким, мабуть, був В’ячеслав Чорновіл, якого за політику й було ув’язнено. А нині у Верховній Раді багато таких? У тому й біда нашого суспільства, що за справу беруться непрофесіонали. Взяти Херсонську область: скільки їх було і який уже за ліком нинішній глава облдержадміністрації? Скоро три роки, як він при владі, а хоч би один раз поцікавився, як живе єдиний в області народний художник? Мені воно не треба — завжди була дама з собачкою, а не собачка з дамою. І ніхто ж не спростував твердження, що краса врятує світ, а не партії.

5. За які якості Тимошенко має бути прем’єром?.. Нещодавно я був у Австрії, спілкувався з колегами, тамтешніми художниками. Вони навіть не знають прізвищ державних керманичів. Вважаю, це нормально. Навіщо людям пам’ятати прізвища депутатів, прем’єрів?.. Хай лиш роблять усе, щоб нам було добре!

Записала Алла ХЕРСОНСЬКА.