Ситуація із зростанням цін на нафтопродукти і пально-мастильні матеріали на внутрішньому ринку підігрівається штучно. Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Віктор Янукович учора на засіданні уряду. Він підкреслив, що зміна цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку відбуватиметься винятково під впливом світових тенденцій.

— Але Україна має можливість за рахунок власних ресурсів, власних нафтопереробних заводів реагувати на ціни на споживчому ринку, —переконаний Прем’єр-міністр.

Віктор Янукович доручив віце-прем’єр-міністрові Андрію Клюєву постійно контролювати й аналізувати цінову ситуацію на вітчизняному ринку нафтопродуктів.

Прем’єр-міністр також розраховує, що протягом тижня остаточно визначиться ціна на російський газ для України. За його словами, «її вже прораховано, але остаточний результат буде тільки після того, як під документом стоятимуть підписи».

Прем’єр нагадав, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко у Москві проводить переговори з російською стороною про поставки природного газу та його ціну.

Водночас Віктор Янукович зауважив, що необхідно відзначити всіх керівників регіонів за підготовку до зими. Він наголосив, що перші морози виявили ті недоліки, які були під час підготовки до осінньо-зимового періоду.

— Нам треба, як то кажуть, роздати «всем сестрам по серьгам», — сказав головний урядовець, уточнивши, що тих, хто добре підготував регіони і галузь до зими, необхідно відзначити, як і тих, у кого були недоліки. Прем’єр-міністр зазначив, що нині працюють спеціальні комісії з цього питання, і під контролем перебувають усі регіони.

Уряд учора також створив робочі групи в складі практично всіх міністерств і відомств для контролю за виконанням рішень наради за участю Прем’єр-міністра і Президента, присвяченої ситуації в сфері ціноутворення і заходів для забезпечення цінової стабільності. З понеділка вони почнуть моніторинг у всіх областях країни.

Крім того, Кабінет Міністрів своїм розпорядженням схвалив концепцію державної цільової програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2008—2011 роки. Зокрема, Державному комітетові телерадіомовлення разом з іншими органами виконавчої влади доручено розробити й подати на затвердження Кабінету Міністрів до 1 січня 2008 року проект відповідної державної цільової програми.