За рівнем цін на продукти харчування Тернопільщина — золота середина. Але якщо взяти до уваги, що тут найнижчий в Україні рівень середньомісячної зарплати, то стане зрозуміло: більшість населення нині змушена добряче затягнути паски. Хоч підстав для цього майже немає, адже сільськогосподарська область повністю забезпечує себе продуктами першої необхідності, виняток становлять хіба що рис та олія.
Зернових цього року зібрали понад мільйон тонн — набагато більше, ніж торік. Для хлібопечення потрібно 150 тисяч тонн пшениці. Більш ніж достатньо виробляється молокопродуктів — 70 відсотків їх реалізується за межами області. Хліба також печуть більше, ніж споживають. Аналогічна ситуація із цукром, крупами, яйцями. Достатньо виробляється м’яса птиці, свинини. Чому ж ціни на цю продукцію ростуть, мов на дріжджах? Деякі переробники пояснюють це зростанням закупівельних цін. Частка правди в тому є. Але чи виграв селянин? Приблизно 80 відсотків молока та м’яса виробляється у господарствах населення. Їх буквально обсіли посередницькі фірми та фірмочки, які й диктують ціни.
На центральному ринку Тернополя мають намір додатково створити 70 торгових місць для продажу м’ясної продукції від виробника. Це не означає, що за прилавок стане селянин. Просто господарства, які вирощують свиней, здаватимуть їх на Тернопільський м’ясокомбінат, а вже той продаватиме. В облдержадміністрації сподіваються, що завдяки такій інтервенції ціни на м’ясо дещо знизяться. Щомісяця з Держрезерву через Чортківський хлібокомбінат реалізовуватиметься для потреб хлібопекарень 1,6 тисячі тонн борошна за цінами, на 20-30 відсотків нижчими за ринкові. Та чи скористаються нагодою знизити ціни пекарі? Адже це додатковий контроль, а багато пекарень захоплюються випуском
«лівої» продукції. Ринки Тернопільщини заполонили крупи, які виробляють в Івано-Франківській області, і навпаки. Так роблять, щоб уникнути регулювання цін.Але відтепер виробникам доведеться обґрунтовувати в управлінні економіки облдержадміністрації необхідність підвищення цін на борошно, яловичину, свинину, м’ясо птиці, варену ковбасу, молоко, сир, сметану, вершкове масло, яйця. Гранична рентабельність виробництва борошна вищого ґатунку та хлібопродуктів із нього обмежується 10 відсотками. Встановлено граничні торговельні надбавки й на сметану. Почала діяти комісія, яка відстежуватиме ситуацію на ціновому ринку й намагатиметься впливати на неї. Певні сподівання покладають в області на єдину накладну для виробника, яку передбачається запровадити в Україні з 1 січня наступного року. Це має відсікти посередників, які нині правлять бал на ціновому ринку.
Тернопільська область.