На початку жовтня під гомін виборів Київрада виділяла столичну землю! Під час голосування з цього питання об’єдналися навіть затяті опоненти. Їхні лідери намагалися уникати цієї теми або обмежувалися скупими коментарями. Хоча дехто під тиском заяв місцевих депутатів, які виступили проти «дерибану», обіцяв у всьому розібратися і покарати винних партійців. Та далі слів справа з місця не зрушила. Мало того, сумнівну практику «діли і пануй» продовжили вже інші обранці. Наприклад, Дніпровської районної ради.

Її депутати 10 жовтня розглянули та прийняли низку важливих, судячи з офіційного сайта, для району питань. Затвердили інформацію про стан готовності районного господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2007 — 2008 років, погасили борги дітей-сиріт за житло, внесли доповнення до комплексної програми профілактики злочинності, не забули і про підвищення кваліфікації педагогів. Одне слово, вибори виборами, а городянам треба поліпшувати життя вже сьогодні. Однак серед скупого переліку ухвалених рішень (бо, на жаль, детальна інформація на офіційному сайті недоступна) побіжно згадується перелік об’єктів нерухомого майна комунальної власності району, що підлягають переданню в оренду. Або, приміром, перелік об’єктів, що відносяться до власності територіальної громади Дніпровського району Києва, які підлягають приватизації у ІV кварталі 2007-го та у 2008 році. А найцікавіше — програма приватизації об’єктів комунальної власності Дніпровського району Києва на 2007 — 2011 роки. Спробувала набрати декілька вказаних на сайті номерів телефонів. (Мою цікавість як мешканки району пояснити легко.) Марно. Легше було знайти депутата Дніпровської райради, обраного за списками партії БЮТ, Олександра Ващинського. Він і відкрив темну завісу. Та розповів, як приймали рішення 10 жовтня і як обранці отримали документи за декілька хвилин до початку сесії (хоча цим вже нікого не здивуєш. — Авт.).

Сюрпризом виявилися об’єкти для приватизації (із 50 — третина магазинів), а неприємною несподіванкою, скажімо, для депутатів-бютівців (яких, нагадаю, найбільше підтримують кияни) — позиція своїх же партійців стосовно, власне, самої приватизації об’єктів.

Але про все по порядку. Недоступні для інтернет-користувачів списки. Тут досить привабливі об’єкти: фотоательє на проспекті Возз’єднання, супермаркет та склад на Русанівській набережній, низка продовольчих магазинів (які без аукціонів і конкурсів — що передбачено у програмі приватизації — скуповує ВАТ «Дніпрянка» і ДП «Київські хліби») та аптек. Найцікавіше з офісами, які ще навіть не були в оренді, втім, потрапили до переліку об’єктів нерухомого майна, що перебувають у комунальній власності територіальної громади Дніпровського району.

«Найнеприємніше те, — розповідає депутат, — що для ухвалення цього переліку не вистачало голосів. І 6 із 16 бютівців їх віддали. Без попереднього обговорення, без рішення фракції». Отакий собі «підпільний бунт» на кораблі.

Імовірніше, про таку «самостійну позицію» своїх партійців лідери не знають. Адже парламентські «куратори над районами» переважно рекомендують не турбувати керівництво з «дрібних питань».

Однак Олександр Ващинський вирішив іти до кінця. «Ми обіцяли виборцям, що «справедливість є і за неї треба боротися», обіцяли чесно і прозоро відстоювати їхні інтереси. І я вірю, що таким «самостійним» партійцям не місце в наших лавах», — переконаний обранець.

Бютівці вже підготували листа до Юлії Тимошенко. І сподіваються, що вона знайде час розібратися в ситуації.

«Шановна, Юліє Володимирівно, — звертаються рядові партійці до свого лідера. — Ми, рядові члени партійної організації ВО «Батьківщина» Дніпровського району Києва, стурбовані ситуацією в районі. Незважаючи на чергову зміну керівництва нашої партійної організації, її продовжує лихоманити. Спостерігається відверте нехтування думкою рядових членів партії, постійне порушення статутних партійних засад. Уже протягом двох років не проводиться загальнорайонна партійна конференція, не обрано легітимно бюро партійної організації. А депутати районної ради взагалі беруть участь в «дерибані» району, чому є підтвердженням позиція фракції на останній сесії, де частина депутатів фракції БЮТ відверто підтримали приватизацію майна в районі без проведення будь якого конкурсу чи аукціону».

«Звертаємося до Вас як до нашого лідера з надією, що справедливість усе-таки переможе і в нашому районі», — апелюють партійці до Юлії Тимошенко.

У цій історії виникає ще одне цікаве запитання. Як використовуються гроші від такої «прихованої від громадськості» приватизації? Як розвивається район з огляду на задекларовану основну мету приватизації об’єктів комунальної власності — реалізацію права громади «ощадливо» та «ефективно» користуватися і розпоряджатися «на власний розсуд» і «в своїх інтересах» майном? «Дуже повільно! — пояснює Олександр Ващинський. — Із 36 мільйонів гривень, які було отримано від приватизації, освоєна лише десята частина, інші райрада «на власний розсуд» (без оголошення тендерів!) поклала в один із столичних банків під відсотки».

Чому в такий банк і чи «в своїх інтересах» так «ефективно» розпорядилися обранці бюджетними коштами, на офіційному сайті Дніпровської районної ради теж не повідомляється.

Проте ні для кого не секрет, що район не «освоює» гроші від приватизації (а вимушений вкладати в банк) через відсутність землевідведення. Не передбачається виділення землі столичною владою і наступного року, бо, кажуть, голова Дніпровської райради Олександр Сотников «серйозно зіпсував стосунки» з Леонідом Черновецьким. Тоді виникає логічне запитання: навіщо продовжувати приватизовувати об’єкти (а від приватизації в ІV кварталі 2007 та в 2008 років запланований обсяг надходжень вже 56 мільйонів гривень) і вкладати кошти в банки, знаючи, що на розвиток району вони не підуть? А потім «для відписок» коригувати програму капітальних вкладень і спрямовувати кошти в «озеленення скверів». Взимку.

І останнє. Інформаціями про те, що чиновники Дніпровської РДА «успішно прокручують афери» з комунальним майном і продають «ласі» об’єкти по 300 доларів за квадратний метр (у столиці!) або ж за бюджетні кошти ремонтують приміщення, які будуть приватизовані, забитий весь Інтернет. Деякі оборудки вже розслідує департамент державної служби боротьби з економічною злочинністю. І таки є надія, що «спритники»-високопосадовці будуть покарані, приватизація відбуватиметься чесно і прозоро, а майном райрада розпоряджатиметься ощадливо й ефективно. Пам’ятаючи про головне — в інтересах громади.