На запитання «Голосу України» відповідає голова Одеської обласної ради Микола СКОРИК.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати в новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей про утворення парламентської коаліції й розподілу посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе утворення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Будь-яка коаліція — це, хоч би як кому не хотілося таке почути, — вулиця з двостороннім, а то й тристороннім рухом. Диктат однієї політичної сили — це барикада з усіма барикадними реаліями, що звідси випливають: протистоянням, штурмом, розгромом.

У нинішній нетривкій політичній ситуації потрібно створювати широку коаліцію. Чи вдасться її сформувати? Гадаю, вдасться. По-перше, без Партії регіонів будь-яка коаліція буде схожа на піджак з чужого плеча, бо саме регіонали здобули на виборах більш ніж переконливу перемогу. По-друге, тільки мудрість широкої коаліції дасть можливість вивести країну зі стану передвиборного анабіозу, симптомами якого стали обіцянки про повернення заощаджень Ощадбанку, створення професіональної армії з 1 січня 2008 року.

Широка коаліція — вищий ступінь демократії. І сьогодні історія дає Україні шанс втілити цю ідею в життя. Вона змусить парламентаріїв жити і працювати за загальними правилами поведінки, основою якої, природно, має бути патріотизм і розуміння простої істини: незважаючи на те, що всі ми різні, ми — з однієї родини, ім’я якої Україна.

2. Мені не подобаються визначення типу «золота акція», «золота середина», «золоте правило». Як не згадати інше прислів’я про те, що «не все те золото, що блищить». Золото і позолота — однокорінні слова. Ніякої «золотої акції» не існує, і сьогодні це вже ясно всім. Отож, і розігруватися вона не зможе і не буде.

Усе стане на свої місця під час першого ж голосування. Геніальний Генрік Ібсен справедливо зазначив, що «меншість може бути правою, а більшість завжди помиляється».

3. Я вже казав про те, що широка коаліція з урахуванням нинішніх політичних реалій — оптимальний шлях для виходу країни з кризи. До речі, відсутність будь-якої коаліції в парламенті і є один з варіантів широкої коаліції. Уміння домовлятися в політиці — віртуозна майстерність. Доки БЮТ і «Наша Україна—Народна самооборона» ділять портфелі й визначають пріоритети своєї діяльності, ще не все втрачено для широкої коаліції. До речі, в Одеській обласній раді вона з’явилася задовго до створення у Верховній Раді. І працює й досі, і дуже ефективно — так вважають виборці.

Так звана демократична коаліція — політичний ризик. Широка коаліція — гарантія політичної й економічної стабільності. Може, годі вже ризикувати?

Недавно в Запоріжжі проходила нарада з розвитку місцевого самоврядування, в якій брали участь глави обласних рад країни. Природно, що можливі варіанти створення коаліцій ми розглядали крізь призму підвищення ефективності діяльності місцевого самоврядування. Учасники наради з розвитку місцевого самоврядування незалежно від партійної приналежності констатували, що варіанти нового закону про місцеве самоврядування не дають підстав для впевненості в тім, що коаліції дадуть зелене світло посиленню регіональної влади. Шкода, що деякі політичні сили, галасуючи про створення коаліції, не розуміють: могутність держави приростає регіонами.

Політичні грища зі створенням коаліції відсувають перспективу ухвалення державного бюджету України на наступний рік. А як накажете виживати регіонам, ухвалення бюджетів яких перебуває у прямій залежності від головного бюджету країни?

4. Безумовно, почне. Станеться це, ймовірно, в останній декаді листопада. Інше питання — чи настане за стартом упевнений ривок уперед, чи ж запалу вистачить лише на блокування трибуни й публічні образи.

Початок роботи парламенту свідчитиме про наявність хистких і, не виключено, тимчасових політичних домовленостей. Головні політичні потрясіння ще попереду — мова йде про голосування кандидатури глави парламенту, Прем’єр-міністра. Головним, на мій погляд, стане пакетне голосування за 12 законами. Саме після нього і стане ясно, чи створено в українському парламенті коаліцію.

5. Такий варіант можливий. Та тільки за умови, що коаліцію БЮТ і «Нашої України—Народної самооборони» все-таки буде створено. Мені важко прогнозувати, як, приміром, Юлія Володимирівна планує організовувати роботу уряду, де заступниками міністрів працюватимуть люди, що перебувають в опозиції.

Можна припустити, що голосування за кандидатурою Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра виявиться непростим, а результати його стануть однією з головних політичних бомб року, що закінчується.

Одеса.