Учора в столичному музеї «Київська фортеця» альянс громадських організацій «Майдан» за сприяння молодіжного культурного центру «Капонір» презентував книжку останнього командувача Української повстанської армії Василя Кука «УПА в запитаннях та відповідях Головного Командира».

Макет видання Василь Степанович ще встиг потримати у руках — буквально за три дні до смерті. Як розповів упорядник «запитань і відповідей» Ярослав Сватко, роботу над проектом розпочали 1 листопада минулого року і завершили 27 серпня нинішнього. 6 вересня макет привезли на затвердження автору, і він навіть вніс кілька правок до тексту. 9 вересня Головного Командира не стало...

Ідею написати таку книжку підказав сайт «Майдан»: кожен бажаючий міг поставити на ньому запитання про УПА до Василя Кука, а він так само у віртуальний спосіб пересилав свої відповіді. Ми вже розповідали, що Василь Степанович до останнього дня користувався комп’ютером: уміння швидко опанувати новітні інформаційні технології було для нього, людини вже поважного віку, так само органічним, як здатність стратегічно мислити з ранньої молодості. За десять місяців інтернет-сторінку відвідали вісім тисяч читачів. Пан Кук дуже відповідально ставився до своєї роботи і не уникав найгостріших запитань. Розумів, що він не «бавиться в комп’ютерні ігри», а, образно кажучи, знов веде у бій українських повстанців, проти яких ще й досі не припинили інформаційну війну.

До друкованого видання увійшли знімки, надані з особистого архіву Василя Кука та Центру досліджень визвольного руху. Коштуватиме воно недорого: як сказав Ярослав Сватко, «популярна книжка не може бути дорожча за три хлібини». Отже, читайте відповіді останнього командира УПА. Можливо, вони допоможуть багатьом відкрити для себе зовсім незнану історію. І це буде найкращою рецензією не тільки книжки, а й життя Василя Кука. Принаймні хліб правди не гірчить.