Центральна виборча комісія прийняла постанову про відшкодування з держбюджету п’ятьом політичним силам, що пройшли в парламент, витрачених на виборчу кампанію коштів — не більш як 100 тис. мінімальних заробітних плат (44 млн. грн). За відповідну постанову під час чергового засідання проголосували всі 13 присутніх членів ЦВК.

Як пояснив в інтерв’ю журналістам заступник голови ЦВК Андрій Магера, з державного бюджету загалом буде витрачено близько 186 млн. грн. Однак він зазначив, що вся сума компенсації може бути надана лише Партії регіонів і Комуністичній партії, оскільки вони брали участь у виборах як самостійні суб’єкти. Водночас політичні партії, що входили до складу блоків (Блоку Литвина, Блоку Юлії Тимошенко, «Наша Україна — Народна самооборона»), суму відшкодування ділитимуть між собою.

Підписання зобов’язань про створення в парламенті шостого скликання демократичної коаліції БЮТ і «НУ—НС» залежить не тільки від керівників політичних сил, а й від «принципової позиції Президента». Таку думку в ефірі телеканалу «1+1» висловив один з лідерів БЮТ Олександр ТурЧинов. «Думаю, коли Президент займе чітку принципову позицію, людей, які вагаються, у «Нашій Україні» не залишиться, і всі вони виконуватимуть свої передвиборні обіцянки щодо формування демократичної коаліції», — сказав він.

У свою чергу, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко в інтерв’ю журналістам після першого засідання підготовчої депутатської групи заявила, що всі народні депутати, обрані в новий парламент від БЮТ, уже поставили свої підписи під декларацією про створення демократичної коаліції з «НУ—НС». Лідерка БЮТ також заявила, що засідання новообраної Верховної Ради відбудеться навіть за умови неявки на нього Партії регіонів. «Ми будемо проводити перше засідання Верховної Ради за будь-яких обставин, бо 228 депутатів є в демократичної коаліції», — сказала вона.

* * *

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» також очікує позицію Президента — щодо кандидатури на посаду Голови Верховної Ради. Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив представник блоку Роман ЗвариЧ.

«Якщо це буде Плющ, то він буде нами підтриманий, якщо буде Кириленко — тим більше, оскільки керівні органи нашого блоку визначилися з цією кандидатурою. Ми очікуємо позицію Президента», — сказав Р. Зварич.

А лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко, відповідаючи на запитання «Голосу України» про відсутність підписів кількох членів блоку під протоколом про наміри створити демократичну коаліцію, висловив переконання, що саму угоду підпишуть усі члени блоку. «Тоді, коли парламент збереться, 72 голоси за коаліцію в нас буде», — сказав В. Кириленко.

* * *

Партія регіонів не має наміру брати участі у роботі виконавчої влади у разі створення коаліції між БЮТ і «НУ—НС». Про це заявив, як повідомляє прес-служба Партії регіонів, кандидат у народні депутати від ПР Олексій Плотников. Він підкреслив, що його партія не раз заявляла про те, що перебуватиме або при владі, або в опозиції. «Партія регіонів не збирається відповідати за проблеми, які з’являться у «помаранчевої» коаліції, ми не можемо працювати заступниками міністрів при «помаранчевих», — вважає він. При цьому О. Плотников нагадав, що розмови про фактичне створення коаліції БЮТ і «НУ—НС» передчасні, оскільки депутати ще не зібралися в парламенті.

* * *

Представник Комуністичної партії України Катерина Самойлик вважає, що на сьогоднішній день переговорний процес про створення «помаранчевої» коаліції зайшов у глухий кут, і що «вже настав час змінювати Президента України». Про це повідомила прес-служба КПУ. К. Самойлик відзначила, що головна мета дострокових виборів 30 вересня була в тому, «щоб створити помаранчеву коаліцію». «Однак БЮТ і «НУ—НС» не можуть поділити між собою посади.

Нині країна вступає в смугу штучної кризи, що створюється політиками, і ми, безумовно, розуміємо, що у нас мають відбутися позачергові вибори», — сказала політик. Крім того, на її думку, для того, щоб кожен місяць не проводити вибори Верховної Ради, «буде доцільно провести і перевибори Президента». «І Компартія, і суспільство в цілому готові до того, що вже настав час змінити Президента України», —впевнена комуністка.

* * *

Блок Литвина пропонує зібратися сьогодні всім лідерам політичних сил, які пройшли до парламенту, разом із представниками робочої групи з підготовки першої сесії Верховної Ради для того, щоб домовитися про принципи роботи, котрі забезпечили б виведення із кризи робочої групи і стимулювали всіх політиків до прозорих дій і відкритого прийняття рішень.

Про це сказав в інтерв’ю журналістам представник Блоку Литвина в робочій групі з підготовки першої сесії Верховної Ради Ігор Шаров. Він зазначив, що не бачить перспектив у роботі робочої групи без з’ясування цілого пакета політичних питань. «Існує реальна загроза того, що діяльність робочої групи стане предметом політичних спекуляцій, — сказав І. Шаров. — І в робочій групі, і у Верховній Раді повинні працювати всі народні депутати України, які представляють різні політичні сили, обрані до парламенту».

На знімку: тимчасове посвідчення народного депутата отримав Костянтин Бондарєв.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.