Президент України Віктор Ющенко підготував законопроект про встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за заперечення голодомору і холокосту й виступить з відповідним зверненням до новообраного парламенту. Про це глава держави повідомив в інтерв`ю низці українських друкованих видань, повідомляє УНІАН.

«Учора я підписав цей законопроект і не вніс його в парламент лише з однієї причини: я хотів би спочатку виступити зі спеціальним зверненням до українського парламенту, висвітливши всі обставини, які стосуються і поточного, й історичного моментів, — сказав В. Ющенко. — І потім запропонувати прийняти рішення про встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності щодо заперечення холокосту і голодомору».

Президент висловив переконання, що в парламенті проблем із цього питання не буде. «Ми знайдемо сторони, які мають політичну мораль та непригнічену національну свідомість і, врешті-решт, добре розуміють, що це крок не проти когось», — наголосив Президент. При цьому він зауважив, що це рішення не буде спрямоване проти Росії, проти російського народу. А це — «крок проти режиму, який тоді був єдиним і головним винуватцем трагедії». «Тому переконаний: ми це питання в українському парламенті зрушимо, як зрушили тему визнання голодомору 1932—1933 років геноцидом», — вважає глава держави. В. Ющенко також висловив сподівання, що з часом уся міжнародна спільнота визнає голодомор в Україні актом геноциду.