Ви, читачу, чули про село Старі Безрадичі? Правильно, там дача і пасіка Президента. Там, зрозуміло, завидна школа, добротні дороги, розвинена інфраструктура.

Але не життя по сусідству з главою держави вабить іногородніх у мальовниче село. Земля в гористій з лісами і ставками місцевості — ось жадана мрія варягів. Зі шкури геть лізуть, щоб хоч шматочок чорнозему урвати.

Гаразд що Старі Безрадичі знаходяться в Обухівському районі. Так, у тому самому, де вже тричі викрадалися документи із держорганів, які мають відношення до реєстрації і приватизації землі. А немає документів — з’являються проблеми.

Не в нових українців, а у селян, з-під носа яких на очах у влади забирають споконвічну годувальницю.

Двоє з них звернулися до «Голосу України» із проханням допомогти розібратися, як частина городу їхнього батька Івана Горбаченка раптом опинилася в чужих руках. Сестри Тамара та Ольга ще в 2002-му як подарунок одержали у власність батьківську хату і земельну ділянку. Іншу частину будинку займає брат батька Володимир з родиною.

— Коли ми в грудні 2006-го приїхали в село ділити город і встановлювати межу, нам землевпорядник сказав, що шматок нашої землі... приватизовано якимось Леонідом К., — розповідає Тамара Іванівна. — Ми були шоковані: як без відома батьків украли землю та ще і приватизували?

Це виявилося таємницею і для голови села, і, схоже, для райпрокуратури, яка з травня 2007-го зберігає мовчання у відповідь на заяву сестер...

...У сільраді я допитувався, хто і коли відмовився від землі в родині Горбаченків; які документи підтверджують приватизацію землі К.; чи є рішення сільради про виділення К. ділянки на хуторі Капустяному.

— А нічого у нас немає, — відповідали, ховаючи очі, сільрадівці. — Крім книги, в якій чорним по білому написано, що власник 0,61 га землі — родина Горбаченків. Якщо якісь документи й оформлялися, то командою сільського голови минулого скликання.

Поїхали ми до «минулого скликання». Зустріла нас колишня працівниця сільради не по-жіночому агресивно. «Їздять тут усякі, спокою не дають. Я все в суді сказала».

У суді, як з`ясувалося, вона сказала, що К. виділялася земля, але не в Капустяному, а в «мікрорайоні» Кулажине, що за кілька кілометрів від хутора. Підтвердження того — рішення сільради від 20.10.05 р. Як же К. опинився на городі Горбаченків? Таємниця за сімома печатками. Можливо, нинішній владі багато чого б розповіли президентські бджоли, які все бачать і знають в окрузі. Але вони німі, на жаль.

Любов Гончар, нинішній сільський голова:

— У травні 2006-го сестрам передано землю в приватну власність, дано дозвіл на приватизацію. З користування Горбаченків ділянка не вилучалася. У 2005—2007 роках згідно з протоколами сесій К. нічого не передавалося. Може, у філії Державного земельного кадастру щось знають?

«Щось» знають. Як повідомив В. Коваленко, начальник Обухівського райвідділу Київської регіональної філії Центру державного земельного кадастру, у книзі реєстрації держактів на право власності на землю є запис під номером... про те, що 20.01.06 ділянку площею 0,25 га виділено під будівництво і 0,25 га — під ведення господарства. Кому? Киянину К., який проживає...

Зрозуміло, за адресою землевласника не знайшли. Та цього і не треба було: його інтереси за довіреністю представляє якийсь Сергій Подляков (ім’я змінено для запобігання судових позовів). Під час зустрічі він видався мені досить відвертим і упевненим, але, почувши прохання показати приватизаційні документи, помітно занервував. «У мене їх із собою немає».

Знаючи, що в пограбованих райустановах потрібних паперів я не отримаю, кілька днів наполягав ознайомити мене з ними. В останній телефонній розмові Сергій запевнив: «Уже везу. Зустрічайте».

Везе донині. А тим часом, як стверджують Горбаченки, на оглядини городу «брокер» усе возить і возить покупців. Невже і від них приховує цінні папери на власність? І невже знайдуться охочі купити кота в мішку? Про те, що шматок городу сестер Горбаченків — об’єкт спірний, знають у сільраді, райцентрі, Києві. Чи можна тепер потай переоформити, продати землю? На очах у тисяч бджіл?

Мабуть, схеми, що межують із криміналом, спрацьовують. Це довів К., котрий отримав наділ в одному місці, а приватизував в іншому. Але навіщо тоді країні органи місцевої влади, прокуратура, якщо на явне свавілля заплющують очі і відмовчуються? У селян серед білого дня відбирають землю, приватизують її не без відома тих, хто має печатку, потім знищують (викрадають) документи і кінці у вулик...

...По сусідству з Горбаченками живе родина, яка також постраждала від Подлякова. Відомим тільки йому і продажним клеркам способом він домігся виділення смужки землі на їхній ділянці. Ця смужка — майбутня дорога на город... Тамари та Ольги. Коли і ким узаконено цей наділ, у сільраді теж не знають...

Бізнес на землі — не новинка. Ноу-хау в Старих Безрадичах у тому, що там експропріюють товар нахабно і безкарно. Про крадіжку землі, якою користувалися діди і прадіди, її власники дізнаються останніми. Жителям іменитого села, гадаю, варто негайно відвідати сільраду. Хочу помилитися, але мені здається, що кілька родин, таких, як Горбаченки, користуються і засівають чужий уже город. Боюся, на ньому побували подлякови...

Обухівський район

Київської області.