Майбутні президентські вибори 2010 року впливають на формування парламентської коаліції. Це свідчить про те, що існують певні протиріччя у споріднених політичних сил. Тому що, як тільки народні депутати проголосують за прем’єра Юлію Тимошенко або іншого лідера, з цього дня почнеться передвиборна президентська кампанія. Тож з’явиться передвиборний уряд з відповідними стратегіями. Так вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він наголосив: якщо не буде вирішено питання формування демократичної коаліції розвитку, тоді виникне внутрішній конфлікт. Тому без вирішення проблеми формування стратегії коаліції демократичних сил з перспективою перемоги у 2010 році сформувати коаліцію позитивного розвитку не вдасться.

На думку Вадима Карасьова, ключ сьогодні до коаліції демократичних сил не у Президента, не у нових лідерів «НУ—НС», а у блоку БЮТ. Якщо буде конфлікт усередині демократичної коаліції, то переможе третя сторона. Саме тому помаранчево-сердечним потрібно усвідомити гіркий досвід минулих років, коли так і не вдалося об’єднати демократичні сили у Верховній Раді.