Учора почала працювати підготовча депутатська група, яка готуватиме пропозиції стосовно організації і проведення перших пленарних засідань новообраного парламенту шостого скликання. Перше засідання підготовчої групи відкрив Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз. Відповідно до Регламенту засідання робочої групи з числа представників політичних партій, які потрапили до нового парламенту, скликає Голова Верховної Ради попереднього скликання. Вів засідання Перший заступник Голови Верховної Ради п’ятого скликання Адам Мартинюк, котрий делегований до складу підготовчої групи від КПУ.

На зібранні були присутні представники всіх п’яти політичних сил, представлених у новообраному парламенті. БЮТ представляли всі 10 новообраних депутатів, делегованих до складу підготовчої групи, на чолі з лідером блоку Юлею Тимошенко. Від «НУ—НС» — В’ячеслав Кириленко, Борис Тарасюк, Роман Зварич, Руслан Князевич (Юрій Луценко був відсутній через хворобу). КПУ в робочій групі представляють Адам Мартинюк і Валентин Матвєєв, Блок Литвина — Ігор Шаров. Від Партії регіонів до складу підготовчої групи делеговані 12 осіб на чолі з Віктором Януковичем, проте на першому засіданні регіоналів представляла лише Раїса Богатирьова. Вона запропонувала, оскільки кандидати від Партії регіонів ще не зареєстровані ЦВК і не отримали посвідчення народного депутата, розпочати роботу підготовчої групи тоді, коли всі народні обранці пройдуть процедуру офіційної реєстрації у ЦВК. На першому засіданні підготовчої депутатської групи, згідно з Регламентом, парламентарії мали обрати голову групи, його заступника і секретаря.

Ігор Шаров запропонував на посаду голови підготовчої групи кандидатуру Адама Мартинюка. Юлія Тимошенко запропонувала Романа Зварича. Але обрати керівництво робочої групи не вдалося: не вистачило кворуму. Як повідомив журналістам Олександр Мороз, Раїса Богатирьова й Ігор Шаров залишили засідання групи, оскільки ще не зареєстровані всі депутати.

Олександр Турчинов запропонував обирати керівництво робочої групи простою більшістю від присутніх, але з цим не погодився Олександр Мороз і також залишив засідання. «Я не вважаю за необхідне брати участь у дійстві, яке порушує регламент» — так він пояснив свій крок. І додав, що члени робочої групи, зрештою, за регламентом можуть засідати і без Голови Верховної Ради попереднього скликання. Після чого на засіданні групи залишилися лише представники БЮТ і «НУ—НС».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.