Учора Центральна виборча комісія реєструвала народних депутатів України, включених до виборчих списків Блоку Литвина, Комуністичної партії України і Блоку Юлії Тимошенко.

* * *

Партія регіонів, як переможець виборів, не готова віддати прем’єрське крісло. Про це заявив кандидат у народні депутати від ПР Борис Колесников. Оскільки, за його словами, відповідно до законів і Конституції уряд грає домінуючу роль у системі влади. «Партія, яка виграла вибори, відмовившись від поста прем’єра, залишає відповідальність на собі, віддаючи владу іншим. Це неправильно, нелогічно і такого не буде», — переконаний регіонал.

Щодо формату коаліції, то вона, на його переконання, повинна мати «максимально об’єднувальну суть». «У Конституції чітко сказано, що угода про коаліцію підписується депутатами Верховної Ради, тобто після складання присяги. Ось після складання присяги й буде створено коаліцію... Коаліція має бути об’єднавчою, в ній мають бути однаково представлені інтереси всього українського народу. Якщо коаліція об’єднає Україну — це порядок, а якщо коаліція радикалізує настрої в суспільстві — це, відповідно, безладдя», — переконаний він.

Крім того, за його словами, учасникам коаліції треба підписати документ «об’єднувального характеру», який би мав «корисну складову». «Він повинен становити певну історичну цінність, він має бути стратегією, якої ми повинні беззаперечно дотримуватись, а не порожнім набором тез», — зазначив Борис Колесников.

* * *

Парламентська опозиція повинна мати всі інструменти для контролю за владою. Про це заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Опозиції потрібно віддати посади віце-прем’єра, який стежитиме за роботою уряду та доповідатиме про стан роботи Кабміну парламентській опозиції, а також заступників міністрів з такою ж функцією та заступників керівників місцевих державних адміністрацій. «Також опозиції потрібно віддати Рахункову палату (це контроль за всіма державними фінансами) та посаду віце-спікера», — зазначила лідерка БЮТ і додала, що налаштована надати найширші права опозиції.

* * *

«Створення єдиної демократичної партії сьогодні є викликом часу», — заявив член блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Микола Кульчинський.

«Від того, чи буде створено єдину партію, залежатиме розвиток України», — вважає він.

Партійне будівництво, за словами Миколи Кульчинського, надзвичайно копіткий та складний процес, однак потреба суспільства в єдиній потужній демократичній силі надзвичайно велика.

* * *

Важливо не те, яку коаліцію буде створено в новому парламенті, а те, для якої мети. І в цьому зв’язку Компартія України готова розглядати різні формати співробітництва у Верховній Раді VІ скликання. Про це заявив народний депутат від фракції КПУ Олександр Голуб, повідомляє прес-служба партії.

«Жодна з політичних сил, що потрапили до парламенту, експлуатуючи ліві ідеї, неспроможна їх реалізувати. Але для того, щоб продемонструвати виборцям свою послідовність, вони будуть змушені солідаризуватися з Комуністичною партією», — підкреслив Олександр Голуб.

Коментуючи результати останніх соціологічних досліджень про політичні симпатії українських громадян, депутат-комуніст відзначив, що кандидатура Володимира Литвина на посаду Голови Верховної Ради є «найменшим злом для України».

«Володимир Литвин, у силу того, що він дотепер не висловив будь-якої чіткої позиції, в очах виборців виглядає як людина політично нейтральна, а тому більш об’єктивна», — зазначив Олександр Голуб.

* * *

Ніяких проблем у перший день роботи Верховної Ради VІ скликання не буде. Про це заявив в ефірі Радіо «Ера» кандидат у народні депутати від Блоку Литвина Олег Зарубінський. Він назвав блюзнірством розмови про те, що хтось, якась політсила затримує роботу парламенту.

Кандидат у народні депутати від Блоку Литвина прогнозує, що перше засідання Верховної Ради VІ скликання відбудеться 20 листопада. Водночас він відзначив, що продуктивна робота парламенту, «у плані прийняття законопроектів», почнеться пізніше — «по процедурі».

Блок Литвина не висуватиме в переговорах щодо створення коаліції вимогу надати блокові посаду Голови Верховної Ради VІ скликання. Олег Зарубінський також зазначив, що блок продовжуватиме переговори про участь у коаліції з усіма політичними силами. Члени Блоку Литвина, за його словами, не поводитимуться «ситуативно». «Для нас ключове правило — відповідність законодавчих ініціатив положенням нашої програми... Для нас коаліція — це не розподіл портфелів. Коаліція — це об’єднання тих чи інших сил з метою реалізації спільної мети. Ми готові брати участь у коаліції, а не бути додатком до вже створених утворень», — сказав О. Зарубінський. Водночас він не виключив того, що Блок Литвина працюватиме в коаліції «без посад».

Крім того, Блок Литвина негативно реагуватиме на пропозицію голосувати «пакетом» 12 законопроектів, запропонованих «НУ—НС» і БЮТ.

Підготувала Людмила НІКІТЮК.