Відпустка та канікули своєрідний сеанс оздоровлення працівника чи дитини, незалежно від того, на яку пору року це випадає. А сам процес оздоровлення багато в чому залежить від того, як про це дбають профспілки, які оздоровниці пропонують спілчанам.

Питання оздоровлення членів профспілки та їхніх дітей завжди на порядку денному в міському комітеті профспілки працівників державних установ Києва. Систематично розглядається на зборах профактиву, засіданнях президії міськкому, профспілкових комітетів і постійних комісій з охорони здоров’я та соціального страхування, на нарадах за участю господарників і працівників дитячих оздоровниць.

Постановою президії міськкому «Про організацію літнього оздоровлення членів профспілки та їхніх дітей у 2007 році» ще задовго до початку літніх відпусток було передбачено основні напрями оздоровлення, цілі, завдання профспілки та її організаційних ланок щодо участі в літній оздоровчій кампанії. Обговорювалися пропозиції щодо пільгових та благодійних путівок членам профспілки та їхніх сімей, а також питання дотації й доплати за рахунок коштів міськкому та міськпрофради на використання путівок для малозабезпечених і багатодітних сімей, дітей-сиріт, напівсиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, талановитих дітей. Наперед було визначено порядок використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та окреслено відповідальність осіб за напрямами роботи.

Протягом літнього періоду 2007 року міський комітет традиційно взяв на себе повну організацію відпочинку дітей в оздоровчих таборах, що розташовані на кримському узбережжі та за кордоном. Працівниками апарату міськкому забезпечено придбання залізничних проїзних документів та замовлення автобусів для дітей і супроводжуючих осіб на сім змін до двох оздоровчих таборів у Севастополі та в містечку Міхаловце (Словацька Республіка). Спільно з комісією міськкому з соціального страхування та оздоровлення працівниками апарату на початку оздоровчого періоду перевірено готовність оздоровчих закладів до приймання дітей, здійснено узагальнення та надано пропозиції до процесу відпочинку й оздоровлення спілчан.

Методично-профілактичні заходи, створення належних умов відпочинку та оздоровлення працюючих, а також його фінансування знайшли своє правове закріплення в регіональній угоді між Київською міською державною адміністрацією та міськпрофрадою на 2007 рік. Це дало змогу Київському міськкомові профспілки держустанов протягом літного періоду оздоровити безкоштовно 93 дитини з багатодітних та малозабезпечених сімей. Діти відпочивали в оздоровчих таборах «Ювілейний», «Сонячний берег», «Сузір’я Таврії», санаторіях «Кристал», «Меркурій», «Жовтень» та «Дружба». Загальна сума на оздоровлення становила 126 тисяч 730 гривень.

Протягом багатьох років міський комітет у кінці та на початку року укладає угоди щодо літнього оздоровлення членів профспілки та їхніх дітей. Так, у 2007 році такі угоди укладено з дитячими оздоровчими таборами «Лісний» (Ворзель), «Чайка» (Севастополь), «Юність» (Євпаторія).

Уперше цього року укладено договір на відпочинок та оздоровлення дітей у Словацькій Республіці. Варто відзначити високу відповідальність, складність та багаторівневість процесу оздоровлення дітей за кордоном. Міський комітет профспілки в процесі організації відпочинку дітей у Словаччині активно співпрацював з її посольством та консульством, міністерствами закордонних справ і з питань сім’ї, молоді та спорту України, Державною прикордонною адміністрацією України, Укрзалізницею та автоперевізниками.

Цьому передувала копітка робота з підготовки до відправлення на відпочинок дітей спілчан. Працівниками апарату міськкому підготовлено рекомендації батькам з оформлення необхідних документів, здійснювалась перевірка пакета документів для виїзду дітей за кордон. А також безкоштовно оформлювалися візи та здійснювалося страхування кожної дитини на 30000 євро, було придбано залізничні квитки та оплачувалось автобусне перевезення. Всі діти членів профспілки, що від’їжджали до табору, були забезпечені футболками та кепками з профспілковою атрибутикою.

Київським міським комітетом надано значні знижки на оздоровлення дітей членів профспілки у Словацькій Республіці за рахунок власних коштів. Так, при договірній вартості путівки 3215,16 грн., вартість 25-денного оздоровлення однієї дитини в Словаччині для батьків становила від 1800 до 2000 гривень. А загальна сума витрат Київського міського комітету на оздоровлення дітей членів профспілки у Словацькій Республіці склала 292 тисячі 879 гривень.

Усього ж Київським міським комітетом профспілки працівників державних установ укладено договори з дитячими оздоровчими закладами на оздоровлення 1281 дитини на загальну суму 1 мільйон 923 тисячі 918 гривень.

Окрім цього міськкомом надавалась допомога на оздоровлення дітей, малозабезпеченим сім’ям виділено безкоштовні путівки. Загальна дотація міськкому та Фонду соціального страхування на оздоровлення в таборах становила 759 тисяч 322 гривні.

Варто відзначити співпрацю міського комітету з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності міста Києва (директор В. Цибенко). Своєчасне укладання договорів та організація фінансування з боку фонду значною мірою сприяли проведенню оздоровчої компанії на високому якісному рівні.

Велика увага протягом цього року приділялася також відпочинку дорослих. Тільки міським комітетом профспілки укладено низку договорів з кримськими, закарпатськими пансіонатами, санаторіями та іншими оздоровницями України. Всього протягом літнього періоду спілчан оздоровлено на суму 1 мільйон 733 тисячі 095 гривень.

Процесові оздоровлення завжди передує копітка робота з навчання активу до запровадження новітніх конкурсних систем з визначення кращих оздоровниць, розміщення матеріалів про тендер в Інтернеті та інших засобах масової інформації.

Висока активність організаторів, добре продумані заходи працівників апарату сприяли проведенню оздоровлення на високому організаційному та якісному рівні, задоволенню потреб спілчан та їхніх дітей.

Віталій ПОЧТОВИЙ, голова міського комітету профспілки працівників державних установ.

Київ.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).