Вінницька облрада не змогла позбавити депутата повноважень через механізм імперативного мандата

«Не допускати в подальшому депутата Петра Слотюка до будь-якої роботи, пов’язаної з виконанням депутатських повноважень». Це — фрагмент з листа вінницької обласної організації партії «Батьківщина» на адресу голови облради Григорія Заболотного. Він надійшов напередодні чергової сесії облради.

Після відкриття сесії керівник фракції БЮТ Юрій Мельник одразу запропонував застосувати процедуру імперативного мандата до названого депутата: «Пан Слотюк незаконно виконує обов’язки депутата облради, — зазначив він з трибуни. — Ми наполягаємо на його відстороненні...» Одночасно лідер бютівців в облраді вніс ще одну пропозицію — всі питання у подальшому голосувати поіменно, у відкритому режимі, а не з допомогою електронної системи, як раніше.

Це була перша спроба у Вінницькій облраді позбавити депутата повноважень через механізм імперативного мандата. Однак вона не знайшла підтримки, як і пропозиція про зміну порядку голосування. Тоді керівник бютівців Юрій Мельник повернув депутату від «Нашої України», голові Вінницької облдержадміністрації Олександру Домбровському папку з угодою про спільні дії між БЮТ та «Нашою Україною» і покинув сесійну залу. Так само вчинили ще вісім депутатів з їхньої фракції. Загалом бютівців в облраді 36. Десять депутатів з різних причин були відсутні на сесії. Щоправда, керівник фракції повідомив, що вони теж підтримують його. А ті, хто вчинив інакше, за його словами, поставили себе поза фракцією. Після нових виборів до облради їх у списках БЮТ уже не буде, наголосив пан Мельник.

Розкол у найбільшій фракції почався не тепер, а набагато раніше. Уже на другому зібранні новообраної облради її депутат Петро Слотюк, який пройшов за списками БЮТ, разом з декількома однопартійцями на знак незгоди з діями керівництва фракції вийшли з неї і утворили нову депутатську структуру під назвою «Демократична платформа ВО партії «Батьківщина». Ініціатором таких дій став П. Слотюк, науковець за фахом, голова постійної комісії облради з питань регіонального розвитку та євроінтеграції, обраний членом президії облради.

— Добровільно я мандат не віддам, — каже він. — В облраду мене делегувала не фракція, а виборці. Їх я ніколи і ні в чому не підвів.

Коментуючи дії бютівців на останній сесії, депутати назвали їх деструктивними. Голова облради Григорій Заболотний назвав імперативний мандат ярмом для депутата.

Вінницька область.