Ми можемо брати участь у створенні коаліції, але не у входженні до неї,— таку думку висловив Володимир Литвин, виступаючи на звітно-виборній конференції Житомирської обласної організації Народної партії.

«Якщо політики хочуть формувати коаліцію, то вони повинні запросити людей, залучити їх до робочої групи, яка могла б сформулювати принципи, на яких базуватиметься коаліція», — уточнив він. За словами Володимира Литвина, він і його однопартійці «готові взяти участь у такій роботі передусім для того, щоб скористатися будь-якою можливістю задекларувати свої принципи». Скажімо, Народна партія не може погодитися із закликами негайно перевести армію на контрактну службу («будемо мати потішне військо»), за два роки повернути знецінені заощадження (потрібно два річні бюджети), дозволити продаж землі (хочуть швидко легалізувати те, що вже нахапали). Натомість, констатував лідер партії, «нас закликають приєднатися до коаліції, тоді нам щось віддадуть, включаючи посаду Голови Верховної Ради».

Про причини висловився різко: всі сказані слова і підписані заяви в українському політикумі нічого не варті, бо в українській політиці пообіцяти і «кинути» — ознака найвищого пілотажу. Тому вважаю, продовжував думку лідер Народної партії, що нам не потрібно брати участі в усіх цих політичних ігрищах, не бути гарматним м’ясом, розмінною монетою, коли пани скубуться, — інакше чуби будуть тріщати в нас.

Тому наша позиція — проста й однозначна, — наголосив Володимир Литвин: потрібно заходити у парламент і починати працювати, адже люди не уповноважували нас бути ні в коаліції, ні в опозиції, а те, що маємо 20 депутатів від Блоку Литвина у Верховній Раді, дає одну перевагу — мати власну позицію.

Житомир.