На запитання «Голосу України» відповідає Михайло НиЧІпор, директор шахтоуправління імені Бажанова державного підприємства «Макіїввугілля» (Донецька область).

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Гадаю, «помаранчева» коаліція навряд чи складеться. А можливо, буде. Але говорити про те, що будуть певні зрушення, не стану. Демократична коаліція — це лише 228 голосів. Така хитка ситуація... Хоча, якщо будуть фахівці своєї справи, можливо, відчуємо зміни. Я вважаю, що людина, яка йде в політику, повинна бути кришталево чесною. Але в нас цього, на жаль, немає.

На мій погляд, депутати мають працювати, приймати закони, яких потребує суспільство. Наприклад, досі не прийнято закон про підняття престижу шахтарської праці. Хоча він виносився на розгляд у першому читанні. Але остаточно не прийнятий, півроку втрачено. А ми потерпаємо. Проблема кадрів сьогодні — найболючіша для вугільних підприємств. Навіть на нашій шахті, де робітники основних професій — гірничий робітник очисного вибою, прохідник — отримують у середньому чотири тисячі гривень на місяць, ми відчуваємо нестачу персоналу. Молодь не йде на шахту, тому що тут важкі умови праці. За такі умови треба більше платити.

2. Можливо, Володимир Литвин і грає певну роль, виступає певним регулятором у розкладі політичних сил. Але навіть за умови, що він пристане до демократичної коаліції, голосів усе одно буде менш як 300. Загалом я не схвалюю нинішню виборчу систему за партійними списками. Треба повертати «мажоритарку», хоча б 50 на 50.

3. Хотілося б, щоб коаліція була широка і щоб можна було вирішувати всі питання. Всі — це означає, щоб більшість налічувала понад 300 голосів. Тоді можна приймати нормальні закони. Сподіваюся, так має статися, але як воно повернеться... Адже розбіжності є і в демократичному блоці, і в протилежному таборі.

4. Гадаю, Верховна Рада розпочне роботу у відведений законом строк — через місяць після оприлюднення підсумків виборів.

5. Питання складне. Не хочу коментувати. І взагалі, давайте менше говорити про політику. Виробництвом треба займатися.