Учора Центральна виборча комісія продовжила реєстрацію народних депутатів від блоків Юлії Тимошенко та «Наша Україна—Народна самооборона», а також частини депутатів, обраних за списком КПУ. Водночас, як повідомила секретар ЦВК Тетяна Лукаш, до комісії досі не надійшли документи для реєстрації народних депутатів, обраних за списком Партії регіонів і Блоку Литвина. За словами Тетяни Лукаш, до комісії також не надійшло жодної заяви про відмову від депутатського мандата, а також про продовження терміну подачі документів для їх реєстрації народним депутатом. Крім того, вона нагадала, що відповідно до закону строк подачі документів для реєстрації народним депутатом спливає 16 листопада.

***

Партія регіонів документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації народних депутатів подасть лише тоді, коли ці документи будуть готові по всіх без винятку кандидатах. Про це повідомив представник ПР у ЦВК Владислав Забарський. «Ми хочемо, щоб усі народні депутати з першого по 175-й номер були зареєстровані однією постановою ЦВК», — зазначив він. Регіонал запевнив: «Партія регіонів подасть усі документи в установлені законом строки». Водночас він спростував припущення, що партія може подати документи для реєстрації в останній, відведений для цього день.

***

Член блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Павло Жебрівський запевняє, що «немає жодних сумнівів щодо створення коаліції демократичних сил у Верховній Раді шостого скликання. Коаліція демократичної більшості однозначно буде міцною та ефективною, оскільки угода, яка буде підписана після складання присяги депутатами, пройшла випробування часом. Вона відпрацьована ще в лютому минулого року», — повідомляє прес-служба блоку. Крім того, він звернув увагу на те, що «в парламенті європейських країн більшість інколи має незначну, близько одного відсотка, перевагу над опозицією, і це не заважає конструктивній діяльності урядів цих країн».

На думку Жебрівського, «демократична коаліція — це той «колективний розум», який в ході дискусій та компромісів зможе реалізувати всі запропоновані ініціативи». До того ж, зауважив Жебрівський, «жодної офіційної відмови від депутатів нашого блоку підписуватися під угодою про створення демократичної коаліції з БЮТ не було. Коли депутати складуть присягу в новому парламенті, це питання буде вирішено остаточно».

***

«Непроходження СПУ до Верховної Ради є результатом системної кризи в партії». Такого висновку дійшли делегати XVІІ конференції київської міської організації Соцпартії. Пошуку винних у провалі виборчої кампанії Соцпартії, як повідомляє прес-служба партії, делегати конференції присвятили понад трьох годин. Найбільше критичних зауважень було зроблено на адресу секретаря політради СПУ Ярослава Мендуся, який керував на виборах рекламно-агітаційною кампанією партії.

***

Перший секретар Львівського обласного комітету Комуністичної партії Олександр Калинюк вважає: те, що відбувається в Україні, інакше, як передумовою революції, назвати не можна.

«Судячи з дій Президента, він категорично не хоче бачити лідерку БЮТ Юлію Тимошенко Прем’єр-міністром України», — зазначив він. «Лідер БЮТ, у свою чергу, не хоче обмежити свої апетити стосовно крісла прем’єра та узурпації влади з подальшим прицілом на президентське крісло», — додав комуніст.

«Це дає підстави обгрунтованим припущенням, що навесні 2008 року в Україні відбудуться революційні зміни, а також позачергові президентські та парламентські вибори», і львівські комуністи до них вже готуються, — підсумував Олександр Калинюк.

***

Демократична коаліція з блоком «НУ—НС» фактично вже створена. На цьому наголосила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. «Я переконана, що сьогодні всі шукають інтригу в створенні демократичної коаліції... Я, як лідерка блоку, кажу абсолютно впевнено: демократична коаліція є, і як тільки почне працювати парламент, демократична коаліція голосуватиме злагоджено, голос в голос», — зазначила вона. На її переконання, перевага у три голоси є достатньою, щоб Верховна Рада та більшість повноцінно працювали.

Крім того, Юлія Тимошенко зізналася, що не думає про президентські вибори. «Я думаю про те, як наш блок та блок Ющенка виконає всі зобов’язання, які ми дали під час виборчої кампанії. Ми свої обіцянки на вітер не кидаємо», — констатувала вона.