19-та сесія Івано-Франківської міської ради, що розпочалась у серпні, уже вдруге протягом двох тижнів не змогла продовжити свою роботу. Причиною, яка не дає їй зрушити з місця, є 13 крісел нового виконкому, що їх міський голова та депутатські фракції «Наша Україна» і БЮТ досі не змогли поділити між собою так, щоб і кози були цілі, і вовки ситі.

Попри намагання міського голови Віктора Анушкевичуса запустити цього разу сесійну машину, 20 зареєстрованих депутатів із 60 для цього було вочевидь замало. Здається, це — всі штики, на які наразі може опертися міський голова. А з таким нечисленним військом перемагати своїх опонентів, якими віднедавна стали депутатські фракції «Наша Україна» та БЮТ, стає нереально. Цим фракціям, які становлять дві третини депутатського корпусу, навіть не треба аж надто напружувати мізки, щоб осадити голову. Їхнім членам достатньо елементарно не з’явитися на засідання, щоб голова відчув, за ким сила. Ще не так давно член УНП Віктор Анушкевичус знаходив собі чимало прихильників у цих фракціях і почувався на коні. Грунт з-під ніг вибив запроваджений на початку року для депутатів місцевих рад імперативний мандат, який особисту волю депутата скував партійною дисципліною. Ті, хто намагався і далі брикатися й показувати свою незалежність, були покарані. Одного з нашоукраїнців навіть виключили з партійних лав. Та й БЮТ не церемонився з «відступниками», що крокували не в ногу з однопартійцями. В результаті керівники фракцій отримали слухняне військо, якому невільно ступити ні кроку вліво чи вправо за рамки прийнятих рішень. А міському голові залишилася основною опорою хіба що фракція УНП, яка нараховує 14 депутатів.

Нова розстановка сил у депутатському корпусі надихнула НУ та БЮТ вимагати змін у складі виконкому — як щодо кількості, так і щодо квот і персоналій. Голова мусив на це пристати. Практично уже можна вважати вирішеним питання, що в складі нового виконкому нараховуватиметься не 9, а 13 чоловік. Однак, на жаль, це й усе, в чому сторони наразі дійшли якоїсь згоди. Судячи з заяв, що лунають то з одного, то з другого боку, питання розподілу квот і персональний склад залишаються каменем спотикання для учасників переговорного процесу. А сесія, де першим пунктом стоїть питання про затвердження нового складу виконавчого комітету міської ради, без зняття цих суперечностей не може зрушити з місця. Ото й стоїть уже більш як два місяці, наче вкопана.

Чого хочуть НУ і БЮТ? Вони вважають, що, відповідно до нових реалій, справедливим буде, коли у виконкомі «Наша Україна» матиме чотирьох представників, а БЮТ —трьох. Отож разом — семеро. За міським головою та фракцією УНП залишається шість місць. Нібито й немало. Однак сім чоловік із 13 означає, що НУ і БЮТ, якщо їхні чільники не поб’ють між собою горшки і вціліє їхній статус союзників, отримають у свої руки «контрольний пакет». І вже неважливо, матиме міський голова шість голосів чи п’ять, перевага при прийнятті рішень все одно буде не на його боці.

Посада «весільного генерала», яка світить голові, аж ніяк його не тішить. Тому на світ він витяг свою арифметику. Під час виборів до місцевих рад, нагадує пан Анушкевичус, за фракції НУ та БЮТ сумарно проголосувало 60 тисяч виборців. Стільки ж (навіть на кілька сотень більше) виборців віддали свої голоси за Віктора Анушкевичуса. А коли так, то квота у міськвиконкомі міського голови і квота цих двох разом узятих фракцій мали б бути приведені у відповідність з голосами виборців. Бо що таке міська рада? — запитує Анушкевичус. І сам відповідає: це депутати і міський голова. А ще повинна мати якусь квоту депутатська фракція УНП, за яку проголосувала 21 тисяча виборців. Навіть якщо вона буде представлена однією людиною, це вже дає перевагу голові, бо УНП — його фракція.

Але ні нашоукраїнці, ні бютівці не хочуть послуговуватися такою арифметикою, вигідною для голови, але не для них. Опоненти звинувачують одне одного в непоступливості та обмінюються закликами до компромісу. Віктор Анушкевичус знову вдався до математичних підрахунків і на недавній прес-конференції оголосив журналістам, що уже зробив «80 відсотків компромісних кроків назустріч опонентам». «Я погодився ввести до міськвиконкому чотирьох членів «Нашої України», — повідомив він. Міський голова готовий віддати посаду свого першого заступника та заступника з економічних питань відповідно рухівцю Зіновію Фітелю та членові «НУ—НС» Ярославу Яцишину. Однак інші кандидатури, запропоновані НУ, його не влаштовують. Кажуть, що однією з них є Михайло Горчак, якого «Наша Україна» буцімто має намір ввести до складу міськвиконкому на громадських засадах і до якого у Віктора Анушкевичуса давня неприязнь, що проявилася ще під час передвиборної боротьби за крісло градоначальника. Формальною зачіпкою, щоб змінити гравців за одним столом, стало те, що на два місця нашоукраїнці запропонували лише дві кандидатури. Мене позбавляють права вибору, заявив Віктор Андрюсович. Дайте хоча б шість альтернативних кандидатур, звернувся він до НУ, але розширеного списку, каже, і досі не отримав.

З фракцією БЮТ свої тертя. Віктор Анушкевичус вважає, що їй достатньо двох представників, яких вона вже має у виконкомі, а не трьох, на яких зараз претендує. Саме на «непримиренну (неконструктивну) позицію щодо більшого представництва у виконавчому комітеті» голови фракції БЮТ Ярослава Бачкура міський голова поклав основну відповідальність за черговий зрив сесії. За його словами, керівники фракцій БЮТ і «Наша Україна» не з’явилися на погоджувальну раду, яка могла розблокувати роботу сесії. У заяві міського голови перед журналістами, котрі чекали початку сесії більш як дві години, але діждалися лише його самого, Віктор Андрюсович вкотре запевнив: він робить усе для налагодження конструктивної роботи міської ради, та друга сторона проводить переговорний процес тільки «мовою ультиматумів».

Вже вкотре міський голова закликав лідерів політичних сил, представлених у міській раді, «відкинути власні амбіції та політичні інтереси», думати про громаду і зробити зі свого боку крок назустріч міському голові. Навіть повідомив, що готовий зробити за них цей крок назустріч собі — у список персонального складу виконавчого комітету запропонував кандидатури голови правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександра Бубена та директора філії КБ «Приватбанк» Богдана Лесюка. Обидва є депутатами обласної ради, де відповідно входять до фракцій «Нашої України» та БЮТ, тож могли б, на думку голови, зійти за представників цих політичних сил у міськвиконкомі. Однак чи погодяться нашоукраїнці та бютівці на засватані без них кандидатури, хай навіть з їхнього стану, зараз невідомо. Втім, певною відповіддю на це можна вважати сесію, котра так і не розпочалася. Тепер НУ і БЮТ повинні думати, як відмовити цим кандидатам, або ж пристати на цю пропозицію, подавши її як компроміс зі свого боку. В обох випадках міський голова не буде в програші. Якщо Олександру Бубену та Богдану Лесюку, за спинами яких «Прикарпаттяобленерго» та «Приватбанк», відмовлять, керівники фракцій можуть нажити собі недоброзичливців в їхніх особах. До того ж існує партійна дисципліна, і міські фракції теж можуть стати її заручниками, якщо ці постаті, хоч і позапартійні, знайдуть підтримку на вищих щаблях відповідної партійної ієрархії. В усякому разі поява цих осіб у списку мера може зробити опонентів зговірливішими, на що, очевидно, й розраховує Віктор Анушкевичус.

Та хоч би там що, але в одному він, безперечно, має рацію: основну відповідальність за все, що відбувається в місті, несе міський голова. Мати відповідальність і не мати важелів впливу на ситуацію, звісно, недобре. Найкраще ці важелі утримувати на грунті порозуміння з політичними силами. Та, схоже, основні зусилля з обох боків спрямовані на те, хто кого перегне через коліно.

Наступний випуск сесійного серіалу заплановано на 8 листопада. Однак сказати, що засідання відбудеться за будь-якої погоди, наразі було б передчасно. Та й кримінальна справа «за фактом незаконного виділення з державної власності земельної ділянки площею 31 га» у селі Микитинцях для МЖК «Експрес-24», до порушення якої доклали рук фракції «Наша Україна» та БЮТ, стала викликом для міської влади. Вогонь роздмуханого протистояння добирається до крісел — і тих, на яких сидять, і тих, які мріють посісти. Уже подали у відставку, за словами міського голови, його перший заступник Володимир Швадчак, чиє прізвище пов’язують зі згаданою справою, та заступник з економічних питань Зінаїда Федорук. У середовищі нашоукраїнців подейкують про висловлення недовіри міському голові, а в лексиконі міського голови з’явилося слово «референдум». Протистояння набирає обертів. Битва за крісла, а по суті — за контроль над виконкомом, триває.

Івано-Франківськ.