Луганські буддисти побудують «Пагоду Миру». Найближчі такі пагоди — в Австрії та Калмикії. Щоб одержати землю під створення центру, релігійній громаді знадобилося три роки.

Питання про виділення в оренду гектара землі під «Пагоду Миру» облрада розглядала двічі. Ще на першому засіданні було очевидно, що позиція керівників області схиляється на користь громади. Йшлося про ділянку, малопридатному для сільгоспробіт. Якість цієї землі в районі села Паньківки Слов’яносербського району начальник облуправління земельних ресурсів оцінив у 16 балів за 100-бальною шкалою. Відзначалося також, що буддійська громада це законослухняна організація, що має благородну мету — створити місце для межконфесійного діалогу. Як обіцяє буддійський чернець Роман Турчин, через три роки на цій землі з’явиться парк.

— Нині світ розділений, — пояснює Турчин. — Мотивація створення парку духовної культури — міжкультурний, міжконфесійний діалог. Помилково думати, що наша мета — залучити якомога більше прихильників. За допомогою такого парку ми хочемо відродити культурні загальнолюдські цінності. Це не храм. Ділянка не буде обгороджена, до парку може зайти кожний. Помолитися, задуматися над майбутнім людей, цивілізації. Те, що ми створимо в Паньківці, стане символом миру і ненасильства, і символ цей створять люди, котрі насильство пізнали.

Вперше депутати не підтримали, а розкритикували ідею. Одні — через релігійні переконання, інші з політичних мотивів. Турчин дав зрозуміти, що громада подасть документи на повторний розгляд. Адже буддисти для будівництва бюджетних коштів не просять. Що стосується стосунків із православними, Турчин зазначив: «Учення Христа і Будди побудовані на ненасильстві».

На черговій сесії облради її голова Валерій Голенко закликав депутатів підтримати прохання буддійської громади. Землю в оренду було виділено.

Чи пощастить так само Українській православній церкві Київського Патріархату? Уже п’ять років УПЦКП намагається одержати земельну ділянку в 13,5 сотки під будівництво храму, але наражається на відмову місцевої влади. За словами єпископа Всеволода, у Луганську «всі отримують землі під будівництво своїх храмів — вірмени, мусульмани, буддисти. І тільки нам бояться її давати». Релігійної причини в цьому немає, вважає єпископ Всеволод, проблема суто політична.

Луганськ.