У жовтні цінова хвиля на споживчому ринку не вщухла. Інфляційний тиск, як і у вересні, генерувало скорочення товарної пропозиції і зростання собівартості продукції через подорожчання світових цін на енергоносії, сировинні компоненти продовольчих товарів, дедалі зростаючий рівень споживання. Ефективність боротьби з інфляцією у листопаді залежатиме від результативності урядових рішень стосовно відновлення товарних диспропорцій. Бензин (високооктановий) — зростання 4 відсотки. До 40 копійок на літрі. Дизпальне — 2,5 відсотка. До 10 копійок на літрі.
Динаміка роздрібних цін на пальне різко пішла вгору в останній декаді жовтня через високі світові ціни на нафту і призупинення поставок нафти на Кременчуцький НПЗ. Найістотніше подорожчав низькооктановий бензин А-76/80 і високооктановий А-95 (з 22 по 26 жовтня — з 4,68 грн. до 4,76 грн. за літр). Ми виходимо з того, що обіцяні Мінпаливенерго інтервенції пального для збалансування цін і розрядки корпоративного конфлікту в
«Укртатнафті» можуть принести відносне охолодження наприкінці місяця, а доти спостерігатиметься цінова нестабільність.

Борошно (найбільш уживані сорти) — зростання 10 відсотків. Хліб білий, першого сорту, формовий — на 20—25 копійок за буханець.

Жовтень засвідчив, що в деяких регіонах, по-перше, є нестача продовольчого зерна, котре відповідає стандартам випікання. По-друге, зростання оптово-відпускних цін потужних хлібопекарських підприємств, як правило, зумовлює низька рентабельність виробництва, інколи — від’ємна. За таких обставин запроваджене ще у вересні декларування цін на хліб і хлібобулочні вироби тільки прискорило їх подорожчання.

Крупи — зростання 25 відсотків (крупа гречана — до 50 копійок на кілограмі).

Ми виходимо з того, що висхідна динаміка цін на крупи (подорожчання більш як на піввідсотка за тиждень) збережеться і в листопаді через скорочення товарної пропозиції і природне бажання споживачів скупитися до новорічних свят заздалегідь, попередивши в такий спосіб більш високі фінансові витрати у грудні.

Овочі— зростання 5 відсотків, фрукти — зростання 10, олія— зростання 20 відсотків.

Посушливе літо, куций врожай капусти, моркви, зелені, природно, породжуватимуть у селян наміри заробити на тому, що вродило, а фірмова торгівля нарощуватиме імпорт фруктів, готуючись до новорічних свят. За таких обставин ціни на цей товар зростатимуть. Ми помилилися у своїх прогнозах стосовно вартості олії у жовтні. Вважали, що врожаю соняшнику і зниження оптово-відпускних цін найпотужнішими виробниками олії цілком достатньо для того, щоб роздрібна торгівля не розганяла ціни. Але помилилися. Роздрібна торгівля непогано заробила на олії у жовтні, і не відмовиться від цього у листопаді.

Молоко — зростання 15 відсотків (40 копійок на літрі).

Подорожчання молока продовжує провокувати скорочення поголів’я великої рогатої худоби м’ясомолочної групи і високі закупівельні ціни (до 2,5 гривні за літр). Ми ще довго пожинатимемо плоди нещодавнього російського ембарго на імпорт м’ясомолочної продукції.

М’ясо — зростання 10 відсотків (до 4 гривень на кілограмі свинини).

Обмежені пропозиції фуражного зерна на ринку надихнули уряд на масові закупівлі по імпорту. Але м’ясо матиме високий попит у населення незалежно від походження і вартості. Тим паче, що попри повільні темпи зростання реальних доходів населення, вони ще дозволяють купувати м’ясо за ринковими цінами.

Алкоголь — зростання 10 відсотків.

Зростання цін на зерно унеможливлює стабільність цін на спирт, а, відповідно, і на міцні спиртні напої. Про це свідчать і наміри переглянути у бік збільшення акцизні збори на коньяки і важкі переговори спиртзаводів з виробниками горілки щодо механізмів закупівлі сировини. Є ще чимало чинників, які стимулюють подорожчання спиртного в листопаді, але головний — все-таки сезонний. Як правило, вино і горілка дорожчають за кілька місяців до новорічних свят.

Побутова технІка, електронІка — зниження 8 відсотків.

На часі робити сезонні знижки. Цього року їх почнуть запроваджувати раніше звичайного, що пояснюється виходом на ринок сучасної і високоякісної продукції. Холодильниками і телевізорами вже нікого не здивуєш, дешевшають ноутбуки.

Транспорт — зростання 10 відсотків.

Ми виходимо з того, що стрибок цін на пальне наприкінці жовтня призведе до подорожчання послуг автотранспорту, особливо маршрутних таксі. Рішення Міжнародної асоціації повітряного транспорту щодо деномінації продажів квитків спричинить їхнє подорожчання. А уряд, як і обіцяв перший віце-прем’єр Микола Азаров, не дозволить «Укрзалізниці» підняти тарифи на пасажирські перевезення.

Туризм, вІдпоЧинок — зростання 5 відсотків.

У сегменті індивідуальних турів до Європи можна очікувати подорожчання путівок (у гривневому еквіваленті). Навряд чи знизиться попит на путівки до Туреччини і Єгипту, на узбережжя Криму і в Карпати, який тримається доволі на високому рівні від початку року. Оксамитовий сезон своє візьме.

ОфІцІйний курс гривнІ — зростання 0 відсотків.

Як ми вже зазначали, ревальвувати гривню зараз нелогічно.