«До мене звернулася мешканці міста Запоріжжя, стурбовані тим, що міська влада намагається побудувати звалище сміття та побутових відходів в унікальному історико-природному куточку міста», — сказав учора ініціатор акції «Сім чудес України» Микола Томенко.

Будівництвом звалища буде загублено одну із святинь України — 700-літній дуб, який пам’ятає ще славетну Запорізьку Січ. Окрім унікального дерева, постраждає річка, котра тече біля Запорізького дуба та вздовж усього селища Верхня Хортиця і впадає у Дніпро біля острова Байда. У тому само районі знаходяться основні профілакторії та бази відпочинку міста Запоріжжя. Враховуючи безпосередню близькість острова Байда до острова Хортиця, неважко передбачити, що забруднення також зачепить і заповідник, який є одним з семи чудес України і має величезну історико-культурну цінність для українського народу.

Микола Томенко нагадав, що він ініціював проведення акції «Сім природних чудес України» саме для того, щоб захищати такі унікальні куточки по всій території країни. «Одним із завдань акції стане своєрідна «інвентаризація» природних пам’яток, щоб забезпечити передусім порядок і охорону цих об’єктів», — сказав ініціатор акції.

Томенко переконаний, що громадськість України не дозволить знищити історичні та природні цінності Запорізького краю, а міська влада перегляне своє рішення та знайде можливість для будівництва необхідного місту звалища в іншому місці.