На запитання «Голосу України» відповідає поет, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка Дмитро КРЕМІНЬ.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану золоту акцію?

3. Чи можливе створення широкої коаліції?

4. Чи почне роботу Верховна Рада?

5. Чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром?

1. Я дуже болісно і гостро сприймаю ті політичні ігри, які сьогодні відбуваються в Україні. Адже за ними політики забувають, чого саме потребує українське суспільство та українська держава. Ми потребуємо цілісності, єдності, державного самоідентету. Саме з цього і мають виходити ті п’ять політичних сил, які пройшли до парламенту. Не розглядати Верховну Раду як таку собі синекуру і місце для проведення дозвілля, а справді спромогтися об’єднати країну.

Нині всі закликають до створення демократичної коаліції. А що таке демократична коаліція? Це «НУ—НС», яка провела провальну кампанію і довела, що не має підтримки серед населення. Кажуть про мегаблок. Ну який це мегаблок? Два-три політики, які майже скомпрометовані, демагоги, що не мають авторитету і які купують краватки в Парижі. Програми тих партій — різновид політичної графоманії. За ними нічого не стоїть. Одні слова. Я не вірю в помаранчевий уряд і помаранчеву більшість.

Вважаю, що Україну ми не об’єднаємо, якщо не буде широкої коаліції. Три політичні сили стануть складовими коаліції — частина пропрезидентської сили, Партія регіонів та Блок Литвина. Відповідно, Президент — Ющенко, прем’єр — Янукович, глава парламенту — Литвин.

2. Звісно, золота акція — це Блок Литвина. Це людина великого розуму і великої культури. Він, як вчений, зможе протиставити розумні аргументи революційним технологіям. У такому тріумвіраті він займе гідне місце.

3. Ще раз підкреслюю, вихід для України — широка коаліція. Поки ми не дійшли до розриву країни, поки не перетворилися на державу диктатури одного правителя, поки ще не всі остаточно розчарувались в українській державності. А коаліція сформує уряд національної згоди.

Нині мало коаліційного уряду. Ми вже таке проходили. Коаліційний уряд — це зразок Директорії, Центральної Ради. Це все одно крах, розпад, втрата території і державності. Згадаємо, останнє засідання Центральної Ради проходило в цирку. Може, відтоді вся наша політика і перетворилася на цирк? Майбутній уряд або розв’язуватиме глобальні проблеми, або остаточно дискредитує українську державність. Треба, щоб влада не була такою сакральною, такою бажаною, щоб до неї ставилися як до громадянської функції, а не як до місії.

4. Верховна Рада мусить розпочати свою роботу. В неї просто немає іншого виходу. Адже виборців не цікавлять домовленості політиків та їх загравання один перед одним за портфелі. Люди чекають законів, які їх захищали б. Якщо політики цього не усвідомлюють, то вони не заслуговують ані доброго слова, ані народної довіри.

5. Нехай Юлія Тимошенко висуває свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах. А поки, гадаю, їй більш підійшла б роль лідера опозиції. Дуже прикро, що за часів її керівництва урядом вона не цікавилася позицією творчої інтелігенції та й взагалі була далека від народу.