За більш як рік роботи нинішнього уряду Президент України Віктор Ющенко вперше приїхав до Кабінету Міністрів. На нараді «Про стан справ у сфері ціноутворення і заходи з забезпечення цінової стабільності» за участю Прем’єр-міністра Віктора Януковича, всього складу уряду, керівництва РНБО, глав обласних державних адміністрацій розмова була відверта, гостра і жорстка. На зібранні також були присутні лідери політичних сил, котрі потрапили до нового парламенту, — Володимир Литвин і Петро Симоненко.

У своєму виступі Президент Віктор Ющенко закликав прийняти «принципові рішення» з проблеми зростання цін та інфляційних процесів. Глава держави зауважив, що його прихід до Кабміну викликаний однією метою: влада і уряд повинні нести відповідальність за дотримання державної стабільної політики. Президент зазначив: на жаль, Україна має багату історію інфляційних процесів — від гіперінфляції на початку 90-х до дефляції 2002 року.

«Врегулювати ситуацію на ціновому ринку з точки зору знань і уміння влада України зобов’язана бути готова», — наголосив Віктор Ющенко. За його словами, цьогорічні темпи зростання інфляції викликають занепокоєння. Так, за 9 місяців ціни на продовольчі товари зросли на 12,4 відсотка, послуги — 8,7 відсотка, тоді як інфляційний план — 7,3 відсотка. Найбільше подорожчала олія (на 49 відсотків), борошно (на 28 відсотків), яйця (на 18 відсотків), молоко (на 15 відсотків), м’ясо (на 11 відсотків).

Глава держави відзначив чотири головні аспекти, на які, на його думку, варто звернути особливу увагу для вирішення цінової проблеми: ефективність митної політики, баланс роботи різних галузей економіки, продумана бюджетна та жорстка монетарна політика.

Президент підсумував свій виступ так: незалежно від того, хто під яким прапором, інфляційні процеси — «це виклик для тих, хто має серце і думає про Україну». «Зараз треба всім консолідуватися», — заявив Віктор Ющенко.

Детальніше про нараду щодо ситуації на продовольчому ринку читайте в наступному номері «Голосу України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.