Минулої суботи нарешті були оприлюднені офіційні результати виборів і розпочалася підготовка до першого засідання Верховної Ради шостого скликання. Перші щасливчики — 94 представники від Блоку Юлії Тимошенко уже отримали тимчасові посвідчення народних обранців. Офіційно, щоправда, вони стануть носити це горде звання в тому разі, якщо не менш як 300 представників політичних сил, обраних на дочасних виборах, складуть присягу народного депутата.

Інтрига, щоправда, триває. І полягає вона в позиції Партії регіонів. Керівництво ПР згадало про Універсал національної єдності, який дав змогу антикризовій коаліції у 2006 році розблокувати роботу парламенту, і пропонує знову підписати подібний документ. Не проти це зробити ще раз і глава держави. Віктор Ющенко в Румунії схвально відгукнувся про пропозицію регіоналів. І хоча водночас закликав представників демократичної коаліції якнайшвидше поставити підписи під угодою про її формування, його заява стосовно майбутнього Універсалу спричинила неоднозначні оцінки і думки. Дехто з оглядачів вважає, що в такий спосіб Президент закликає до формування широкої коаліції. Гадаю, що схожу реакцію і в політиків, і в аналітиків може викликати і його перша поява на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів. Хоча на ньому і йшлося про те, як загнуздати ціни, які не надто вже слухаються урядовців і продовжують зростати в багатьох регіонах.

З другого боку, не лише члени БЮТ, а й «НУ—НС» уже поставили підписи під майбутньою коаліційною угодою. Отож де-факто коаліція існує, залишилося її оформити де-юре. Тобто після складання присяги народними обранцями шостого скликання. Але в цьому й полягає заковика. Партія регіонів після кількох заяв її лідера Віктора Януковича про те, що регіонали не відмовлятимуться від мандатів, поки що не поспішає до ЦВК за тимчасовими посвідченнями. Понад те, навіть після 16 листопада — останній день, коли ті, хто був у прохідних частинах партійних списків, можуть отримати посвідчення — в регіоналів зберігається можливість для маневру. Бо, наголошу ще раз, парламент стане легітимним лише після складання присяги новообраними депутатами.

Є ще одна проблема. Якщо навіть коаліція буде сформована на базі двох політичних сил, то немає ніякої гарантії її плідної роботи. 228 «багнетів» надто мало для прийняття рішень. Адже ніхто не застрахований ані від хвороб, ані від відряджень. А опозиція в особі ПР і комуністів не дозволить безкарно користуватися картками для голосування тих депутатів. Тим паче що Конституція передбачає особисте голосування.

Отож щодо роботи новообраної Верховної Ради запитань більше, ніж відповідей на них. І тиждень, що минає, лише підігрів градус інтриги. Новим Універсалом національної єдності.