Учора Центральна виборча комісія зареєструвала ще 114 народних депутатів. Зокрема, як повідомили «Голосу України» в прес-службі ЦВК, комісія зареєструвала 60 депутатів від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» і 54 — від Блоку Юлії Тимошенко.

Партія регіонів, Комуністична партія і Блок Литвина ще не подавали в Центральну виборчу комісію документи для реєстрації депутатів Верховної Ради, обраних за їх списками. Про це повідомила секретар ЦВК Тетяна Лукаш.

* * *

Радник Президента Степан Гавриш допускає одночасне проведення позачергових виборів Верховної Ради і Президента. Такий сценарій, на його думку, стане можливим за жорсткої опозиційності лідера блоку її імені Юлії Тимошенко. «Хоча сьогодні Юлія Тимошенко демонструє єдність з Віктором Ющенком, я не думаю, що вона зніме свою кандидатуру з демократичного тендера в 2010 році», — вважає радник глави держави.

* * *

«Я вважаю, що створення «помаранчевої» коаліції гальмується самими «помаранчевими», а найменш зацікавлені у такому парламентському об’єднанні Президент Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко». Про це заявив лідер українських комуністів Петро Симоненко, передає прес-служба КПУ.

Петро Симоненко наголосив, що навіть у разі створення «помаранчевої» коаліції де-юре, де-факто у Верховній Раді буде діяти інша коаліція — коаліція великих капіталів.

«І де-юре, і де-факто — така коаліція не захищатиме інтереси пересічних трударів: робітників і селян, інтелігенції і службовців, не буде захищати інтереси пенсіонерів, інвалідів, інтереси тих, хто потребує державного захисту. І де-юре, і де-факто така коаліція буде захищати інтереси потужного та тіньового капіталу, інтереси великої бюрократії і корупціонерів у владі», — наголосив Петро Симоненко.

* * *

Партія регіонів готова піти на серйозні поступки в інтересах країни в разі створення коаліції з її участю, а гострі питання винести за дужки. Про це під час інтернет-конференції заявив кандидат у депутати Верховної Ради Михайло Чечетов, повідомляє прес-служба ПР. Він також висловив думку, що, наприклад, питання про входження України в НАТО не є першочерговим і його рішення можна відкласти на якийсь час. А мовну проблему регіонали пропонують вирішити шляхом проведення референдуму про надання російській мові статусу другої державної.

Інший кандидат в народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесниченко вважає, що, крім демонстрації намірів об’єднання тих чи інших політичних сил, підписання нового Універсалу національної єдності нічого не дасть, повідомляє ForUm. На його думку, Ю. Тимошенко не підпише універсал тому, що їй потрібно боротися за свої президентські амбіції, комуністи теж не підпишуть. Це означає, що цей універсал не об’єднає політичні сили, особливо якщо туди увійдуть питання НАТО і другої державної мови. Вадим Колесниченко також відзначив, що новий універсал буде конфліктним.

* * *

Лідер однойменного блоку Володимир Литвин вважає, що перше засідання новообраної Верховної Ради України відбудеться 20 листопада. Він заявив, що переговори про широку коаліцію ведуться вже давно, проте він поки що не бачить потреби брати участь у жодному з форматів. Верховна Рада, на його переконання, пропрацює тільки півтора року. «Після цього будуть дострокові вибори як головна і заключна репетиція перед президентськими виборами», — переконаний він. Бо задекларована Президентом України мета нинішніх дострокових виборів — подолати кризу — не виконана. «Продовжуються кулуарні ігри», — заявив політик.

Блок Литвина буде однією з найбільш конструктивних і «цементуючих» сил у Верховній Раді, переконаний керівник виборчого штабу Блоку Литвина Ігор Шаров. Для суспільства та політикуму найоптимальнішим є той варіант широкої коаліції, у якому, за його словами, буде представлена вся Україна. А одним із перших законопроектів, які ініціюватиме блок, будуть зміни до закону про вибори народних депутатів у частині повернення до мажоритарної системи.

Кандидати у народні депутати Микола Катеринчук, Валерій Борисов і Оксана Білозір (зліва направо на передньому плані) під час вручення тимчасових посвідчень у ЦВК.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.