Чарівниця слова повернулася на Поділля

Хмельницька область. Кам’янець-Подільський відзначив 70-річчя відомої поетеси-шістдесятниці Наталі Кащук. Тут, з 1944 по 1954 роки, вона росла і вчилася, тут усвідомила себе творцем. Колишня п’ята школа (тепер інтернат №2) береже пам’ять про свою ученицю.

— Дякую Богу, що дав мені дожити до цього дня, — сказала колишня піонервожата п’ятої школи Аліса Городницька. — Десять літ пішло на те, щоб встановити цю меморіальну дошку!

— Остання меморіалка письменнику в Кам’янці була відкрита 1988 року на будинку, де жив Микола Бажан, — підтвердила Євгенія Сохацька, депутат міськради, викладач держуніверситету. — Наталя Кащук не була космонавтом чи орденоносцем, якого швидше б увічнили. Але вона навіки залишилася чарівницею слова.

На урочистості прибули однокласниці Наталі, її однокурсник професор Чернівецького університету Богдан Мельничук, подільські письменники. До ювілею вийшла і остання збірка Кащук «Оболонь», яка 16 літ чекала на видавця. Ним став знаний на Поділлі майстер книгодруку Мирослав Мошак. Ще одну квітку пам’яті видатній подолянці виплекав хмельницький письменник Микола Мачківський — створив про неї роман «До вежі черленої».

Віра ШПИЛЬОВА.

Музика врятованого органа

Вінниця. Шестеро музикантів — з Австрії, Англії, Німеччини, Польщі, Чехії й України — чарували глядачів своїми виступами у Вінниці на Міжнародному фестивалі органної музики. Заключним акордом фестивалю став виступ художнього керівника і диригента вінницького камерного оркестру «Арката» Георгія Куркова.

Курков не лише організатор фестивалю. Він один із тих, чиїми зусиллями вдалося врятувати орган. Створений 23 роки тому музичний інструмент спочатку звучав у стінах Свято-Преображенського собору. Однак його «попросили» звідти. Майже десять років у розібраному вигляді орган припадав пилом на складі облфілармонії, аж поки для інструмента не знайшли місце в католицькому костьолі Матері Божої Ангельської. Відновив вінницький орган відомий німецький майстер Єжи Кукля.

Віктор СКРИПНИК.