Церемонія підписання декларації про партнерство та співпрацю між вищими органами фінансового контролю у сфері аудита коштів, які виділяються Європейським Союзом, відбулася у Варшаві наприкінці лютого. Свої підписи під документом поставили очільник української делегації, голова Рахункової палати України Роман Магута, президент Вищої палати контролю Польщі Кшиштоф Квятковський, генеральний аудитор Грузії Лаша Тордія, голова Рахункової палати Республіки Молдова Серафим Урекян.

Сторони домовилися поглиблювати вже існуючі відносини у міжнародних спільнотах вищих органів фінансового контролю ІNTOSAІ та EUROSAІ, допомагати ВОФК в адаптації їхньої діяльності до стандартів ЄС.
Високо оцінивши підписаний документ, керівник Рахункової палати України Роман Магута наголосив: «Двостороннє і багатостороннє співробітництво між нашими країнами надає можливість мобілізувати досвід спільної роботи, поглибити зв’язки з метою посилення активної ролі, яку відіграють ВОФК у вдосконаленні державного управління, ефективному та результативному розподілі ресурсів задля кращого, стабільнішого, цивілізованішого життя».
Роман Магута нагадав, що у вересні 2014 року уряд України розробив і затвердив План заходів на 2014—2017 роки з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, яким передбачено, зокрема, ухвалення нового Закону «Про Рахункову палату», низку заходів з розвитку незалежного фінансового контролю, імплементацію міжнародних стандартів державного фінансового контролю. Виконання цього плану є одним з пріоритетів українських аудиторів і цілком відповідає завданням підписаної декларації.
З нагоди підписання декларації, а також у рамках заходів, присвячених 96-річчю Вищої палати контролю Республіки Польща, з аудиторами України, Польщі, Грузії та Молдови зустрівся спікер Сейму Республіки Польща Радослав Сікорський. Він відзначив важливість співпраці вищих органів фінансового контролю у проведенні аудитів коштів ЄС, які виділяються для країн—кандидатів у члени Європейського Союзу.
У заходах також взяли участь посли України, Грузії та Молдови у Польщі, зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця.

Прес-служба Рахункової палати.

На знімку: спікер Сейму Республіки Польща Радослав Сікорський і голова Рахункової палати України Роман Магута під час зустрічі з очільниками ВОФК України, Польщі, Грузії та Молдови у Сеймі Республіки Польща).

Фото з сайту Вищої палати контролю Польщі.