Учора в Підмосков’ї — на Троєкуровському цвинтарі — поховали Бориса Нємцова. Прощалися з політиком у Сахаровському центрі. Жалобну церемонію відвідали десятки тисяч москвичів, друзів і однодумців покійного. Телеканал «Дождь» вів пряму трансляцію панахиди й відспівування в церкві. Бориса Нємцова в останню путь проводжали чимало чиновників нинішньої адміністрації та уряду. Президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Бориса Нємцова орденом Свободи. Перші особи російської держави на церемонію прощання не прибули, повідомляє наш власний кореспондент у Москві Віктор ТИМОШЕНКО.
До речі, в Польщі обурилися забороною на в’їзд до Росії з метою участі у церемонії поховання Бориса Нємцова, яку Кремль наклав на маршалка Сенату (верхньої палати польського парламенту. — Ред.) Богдана Борусевича. Більше того, російська влада не дала згоду на посадку в Шереметьєво спецлітака з офіційною делегацією обох палат польського парламенту, яка хотіла віддати шану російському опозиціонерові. МЗС Польщі направив ноту росіянам, які через своє посольство у Варшаві повідомили, що заборона в’їзду для Борусевича (маршалок Сенату — це третя особа у державі) «не пов’язана з похороном, а є відповіддю на західні санкції щодо російських політиків».
У Сенаті РП пам’ять Нємцова вшанували вчора хвилиною мовчання. Натомість у Москві надгробну промову маршалка Б. Борусевича зачитав присутній на похоронах заступник міністра закордонних справ Конрад Павлік. У зверненні наголошується, що «поляки не є ворогами демократичної Росії, хочуть контактів з росіянами, з російською культурою, співробітництва у економічній та науковій сферах», але «не погоджуються, щоб Росія була ревізіоністською державою, що веде агресивну війну та ставить під сумнів європейський лад», інформує наш власний кореспондент у Варшаві Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.