Два дні перебування міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з офіційним візитом в Японії були сповнені зустрічей та перемовин з очільниками Країни вранішнього сонця.
Під час переговорів з прем’єр-міністром Японії йшлося про ситуацію на сході України та перспективи економічного розвитку нашої країни. Шіндзо Абе наголосив, що його уряд готовий всебічно сприяти відновленню миру та стабільності в Україні, а також проведенню економічних реформ. «Ми поважаємо суверенітет та територіальну цілісність України і сподіваємося на мирне врегулювання конфлікту», — наводить слова Абе агентство «Кіодо».
Ґрунтовні консультації було продовжено з міністром закордонних справ Фуміо Кішідою. Про перші враження від перемовин з колегою Клімкін написав у Twіtter: «Провів зустріч з главою МЗС Японії. Сильний жест від справжніх друзів — 1 млрд. японських єн на медичне обладнання для українських лікарень від уряду Японії». Мільярд японських єн — це майже 8 млн. доларів. У багатьох українських лікарнях, особливо Чорнобильської зони, добре знають надсучасне обладнання, постачене Японією на безоплатній основі — за програмою «Кусаноне». Тепер завдяки справді «сильному жесту від справжніх друзів» нову техніку можуть чекати інші українські медичні заклади.
Треба сказати, що таких жестів зроблено вже чимало. Торік Японія виділила більш як 1,5 мільярда доларів на економічні реформи в нашій країні. З них 1,1 мільярда — це пільговий кредит на реконструкцію Бортницької станції аерації, яка перебуває нині в передаварійному стані. Гроші надають під немислимі відсотки — 0,1 на 40 років. Крім того, виділено 300 млн. доларів кредитної лінії японського Агентства гарантування експорту, ще 100 млн. — на програму розвитку, що реалізуватиметься спільно зі Світовим банком.
Нинішнього року японський уряд заявив, що надасть ще майже 300 мільйонів доларів економічної допомоги, частина з яких піде на відновлення східних регіонів України.
Ще одна спільна болюча тема — реагування на аварії на АЕС. Фуміо Кішіда запропонував провести цього року третє засідання спільного японсько-українського комітету з питань співробітництва у сфері поліпшення поставарійного реагування на надзвичайні події на атомних станціях. Сторони підкреслили, як важливо разом вчитися на досвіді і Чорнобиля, і Фукусіми.
Токіо.