Колишній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер став консультантом уряду Сербії. Про це днями повідомив прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич. Екс-прем’єр і його приватна консалтингова компанія приступили до навчання міністрів і керівників різних державних відомств результативно працювати й швидко добиватися поставлених урядом цілей.
Це повідомлення в багатьох сербів спричинило гнівне обурення. Як відомо, в 1999 році британський прем’єр підтримував бомбардування Сполученими Штатами міст Югославії, а також схвально ставився до всіх ініціатив Білла Клінтона, спрямованих проти офіційного Белграда. Александр Вучич, який тоді обіймав посаду міністра інформації Югославії, майже щодня таврував ганьбою і викривав американців та британський уряд на чолі з Блером. І раптом через 16 років — такий різкий поворот!
Але Александр Вучич переконував своїх співвітчизників, що зараз досвід Блера дуже важливий для прискорення евроінтеграційних процесів у Сербії. ЗМІ нагадують, що британський екс-прем’єр був радником влади Руанди, Албанії, Монголії і навіть багатого Кувейту. Його консультаціями користувалися Муаммар Каддафі та Нурсултан Назарбаєв.