Країни Прибалтики (Латвія, Литва й Естонія) сьогодні найближчі союзники України в протистоянні російської агресії. Через їх активну проукраїнську позицію Москва не пропускає нагоди дестабілізувати ситуацію в цих державах. Тест на демократію днями складали у Литві й Естонії. Вибори, що відбулися там, показали, що проєвропейські партії не втрачають народної довіри.
Перемогу на парламентських виборах в Естонії одержала правляча Партія реформ, набравши 27,7% голосів. Вона одержала 30 із 101 мандата в Рійгікогу. Друге місце посіла опозиційна Центристська партія, яку місцева преса нерідко називає проросійською. Їй дісталося 24,8% голосів виборців, або 27 депутатських місць. Основа електорату Центристської партії — російськомовні жителі Естонії, котрі становлять до чверті її населення. На третьому місці опинилася Соціал-демократична партія, що входить у нинішню правлячу коаліцію, вона одержала на виборах 15,2% голосів і 15 мандатів. Явка виборців становила 63,7%. Зараз розпочинаються переговори між політичними партіями з питання про створення нової правлячої коаліції, повідомляє «Бі-Бі-Сі».
На муніципальних виборах у Литві, які відбулися 1 березня, діюча влада загалом теж зберегла свої позиції. Особливістю голосування стало те, що громадяни вперше обирали мерів прямим голосуванням. Найбільше питання в тому, хто здобуде перемогу в мегаполісах — Вільнюсі, Каунасі й Клайпеді. Втім, там інтрига зберігається, оскільки жоден із кандидатів не зміг набрати більше половини голосів. Тепер переможців визначить другий тур.