Незвичайну виставку розгорнуто в «Українському домі «Перемога», що у Тернополі. Її назва — «Картини зі світу науки». Автори півсотні робіт — науковці німецького товариства імені Макса Бланка (німецького фізика-теоретика, лауреата Нобелівської премії. — Авт.).
До товариства входять 82 інститути, які ведуть фундаментальні дослідження у галузі біологічних, природничих, гуманітарних, соціальних наук. Вчені зауважили, що у процесі суто наукового документування об’єктів досліджень часто виникають зображення з навдивовижу естетичними художніми формами та структурами. Це справжні витвори мистецтва зі світу, зазвичай прихованого від людського ока, особливо якщо це стосується фундаментальних наук. Хто б міг подумати, що настільки естетичний вигляд мають клітини раку, імунна система, паразити у клітині чи чорна діра у приливному потоці... Тож автори картин виступають не лише як науковці, а й як митці.
Представник Федеративного міністерства освіти та науки Еріх Бістрікер розповів, що ідея прикрасити стіни центрального офісу товариства у Мюнхені результатами наукових досліджень виникла у вчених ще у 1999 році. Згодом запрацювала виставка. Щороку відбувається конкурс, на якому відбирають до півсотні картин актуальних проектів, які відображають наукові дослідження і бачення світу вченими.

Тернопільська область.

Фоторепродукція автора.

Паразити у клітині.