Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зустрівся з представниками шахтарських трудових колективів.

Під час зустрічі йшлося про проблеми, розв’язання яких вимагають шахтарі з різних регіонів країни — Донбасу, Львівщини, Волині. Серед них — погашення заборгованості з заробітної плати, проблеми реструктуризації галузі та її державної підтримки, проблеми міст, для яких вугледобувна галузь є бюджетоутворюючою.
«Парламент не може підміняти виконавчу владу, але ми можемо і повинні долучитися, щоб питання функціонування вугільної галузі були врегульовані», — сказав Володимир Гройсман. Зокрема, він пообіцяв поінформувати Прем’єр-міністра про результати сьогоднішньої зустрічі та звернутися до Кабінету Міністрів з проханням провести нараду щодо питань подальшої роботи енергоринку, і насамперед — невідкладного вирішення проблем погашення заборгованості з заробітної плати.
Він також наголосив, що до вирішення проблем шахтарських міст потрібно залучати європейський, зокрема німецький, досвід перепрофілювання старопромислових районів. На його думку, необхідно розробити стратегії розвитку таких міст із залученням коштів європейських партнерів.
Керівник парламенту також запевнив, що готовий підтримувати ініціативи щодо вирішення проблем вугільної галузі на законодавчому рівні, і такі ініціативи мають напрацьовуватись профільним комітетом спільно з представниками шахтарських трудових колективів. «Ми маємо відверто казати, що в нинішній ситуації можливо, а що — ні. Ті рішення, які сприятимуть вирішенню проблем галузі, я підтримуватиму особисто», — зазначив Володимир Гройсман.

Прес-служба  Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков, народний депутат України Сергій Дунаєв.

Голова Добропільського теркому профспілки працівників вугільної промисловості Донецької області Петро Древаль, народний депутат попередніх скликань Віктор Турманов, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.