Відомому кримському науковцю та політику Герою України Миколі Багрову виповнилося 70 років. З цього приводу у Таврійському Національному університеті ім. В. Вернадського відбулося урочисте засідання ученої ради.

Варто зазначити, що цей вуз іменинник очолює з 1999 року, він також є доктором географічних наук, професором, членом-кореспондентом НАНУ, заслуженим працівником народної освіти, почесним кримчанином. З 1991 року по 1994-й Микола Багров був головою Верховної Ради Криму.

Вітали ювіляра керівники України й автономії, депутати різних рівнів, колеги з багатьох вітчизняних і закордонних вузів, кримська громадськість. Особливо підкреслили його нинішні наукові здобутки та роль у процесі становлення кримської автономії. Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко, зокрема, відзначив: «Ті повноваження, які були напрацьовані й визначені у вигляді Закону «Про розмежування повноважень між АРК й Україною», дали дуже широкі можливості Криму для вирішення соціально-економічних проблем й громадсько-політичних завдань. Конституція АРК від 6 травня 1992 року створювала базу для відносин центральної влади зі своєю єдиною автономією. На жаль, те, що відбулося потім, ми всі знаємо».

Нагадаємо, йдеться про геополітичні замашки так званого президента Криму — адвоката Мєшкова, який намагався протиправно, попри домовленість про недоторканність кордонів після розвалу СРСР, «здати» півострів у підпорядкування Москві, що викликало значне напруження у регіоні й масові протести кримських татар. У результаті, закон про розмежування повноважень було втрачено, втім, як і Конституцію 1992 року.

Сам ювіляр згадує ті події як одні з найприкріших у житті, бо тоді він «був в опалі». Про головні події й долю Криму на зламі двох епох та бачення його майбуття можна прочитати в кількох аналітичних книгах Миколи Васильовича Багрова.

Крим.

Фото Укрінформа.